Слаби политици? А кой ги избира... - 24novini.bg

Слаби политици? А кой ги избира...

Борисов нареди "Джи Пи груп" да бъдат извадени от търговете, това обаче не е направено. А фирмата беше част от блокадата на Цариградско Борисов нареди "Джи Пи груп" да бъдат извадени от търговете, това обаче не е направено. А фирмата беше част от блокадата на Цариградско
14.12.2018 | 11:52
(1 глас)

Последните дни стана модерно да се пише колко слаб е президентът Радев. Как резервната скамейка на ГЕРБ е къса ли, къса. Как "патриотите" са "смешници", а две трети от тях са, да го наречем, финансови русофили. Третата трета – Валери Симеонов, пък е наричан "недодялан грубиян" във Фейсбк, защото хули майките на деца с увреждания. А понеже натиска копчето, докато не спре звукът в дискотеката, вече социалните мрежи го наричат "Валери Тихото".

 

Също колко "демоде" и "от кошера на осите" е лидерката на БСП Корнелия Нинова, според коментарите в мрежата, които цитираме.

 

Сигурно е така. Има срив на доверието към политиците, факт. Срив на опитите на политиците да решават проблемите на гражданите, а не да им създава нови.

Но какви сме тези, които ги избираме? И колко сме бдителни, когато политиците правят безобразия?

На протеста на строителите от 10 попитани протестиращи работници, нито един не знаеше за какво протестира – собствена статистика на 24новини.бг, която проведохме на терен. Представителите на най-проспериращия, други ще кажат – един от най-нагушилите се с обществени поръчки бизнеси, изкараха хиляда машини в редица по Цариградско. И минимум три четвърти от работниците им не знаеха защо. Нито знаеха срещу управляващите или срещу опозицията им е протестът.

Междувременно извънпарламентарните партии разпространиха позиция, че три от най-големите строителни фирми, предния ден са направили банкови преводи по 20 хиляди лева на Строителната камара - очевидно да финансират зрелището на Царигардско.

Т.е. те платиха за блокада, която да бъде одобрена от управляващите ли? Понеже на практика така стана - шефката на парламента от ГЕРБ Цвета Караянчева и шефът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов ги похвалиха. И отделиха 2 милиарда от бюджета, забележете!, да им го дадат да строят "Хемус". Сред ярките протестиращи беше и фирмата "Джи Пи груп", която реди и маха "акулски перки" по "Граф Игнатиев" от 6 месеца и улицата още не е ремонтирана. С над 20 милиона лева на софиянци. И вече с четвърти пусков срок - неспазен. Прокуратурата повдигна обвинения срещу собствениците им, двама от тях, за пране на пари. заместник-кметът на Йорданка Фандъкова също е обвиняем. Но строителят протестира на Цариградско. Срещу кого? И за какво? След цялото безобразие на "Графа"?!

Или пък протестът им беше срещу опозицията? Сякаш опозицията управлява и създава реда, който пречи на бизнеса.

Премълчан обаче и от нашето общество. То, обществото, купува мандарини и светещи лампички за Коледа.

А през това време му се случват следните неща:


- вдигнаха му тока, водата, парното, хляба, салама, млякото, бензина - само за последните 3 месеца;
- отложиха му завинаги електронното и машинно гласуване, въпреки че обществото гласува за това на първия узаконен референдум в тая държава;
- приеха гражданска конфискация - караш си колата по улицата, спира те антикорупционният орган на Бойко Борисов и ти я взема, нищо че съдът е казал, че си невинен;
- депутатът Пеевски написал медиен закон, а другите депутати вкупом му го гласуват; утре коя своя идея ще превърне в закон - един Господ знае;
- кабинетът начело с Бойко Борисов и кметът на Варна от ГЕРБ Иван Портних дадоха на бизнесмена от БСП Георги Гергов 43,2 млн. лева пари на гражданите за "дупката във Варна" навръх рождения ден на члена на БСП Гергов. Иначе 50 млн. лева за машинно и електронно гласуване не намериха. Но и БСП мълчи за подаръка. ДПС и "патриотите" - също.

И да се върнем на Цариградско и блокадата там.

Да кажем, строителите не са от най-речовитите бизнеси.

Много от образованите хора обаче са.

Същите тези образовани хора се гордеят из мрежата, че нямат телевизори вкъщи.

Т.е. новините и тези приказки за простосмъртни не ги интересуват. Тока, водата, хляба, салама, бензина, "жълтите жилетки", депутатите, електронното гласуване, конфискацията без присъда, личните желания, превърнати в закони за цяла държава - те са над тези неща. За тези, образованите, без телевизорите, интелигентните, интелектуалните, умните и красивите няма значение, че поне 1000 души стояха, без да знаят защо в студа по Цариградско. Пратени там като стадо от собствениците си хора.

За именно умните хора в обществото, нямаше значение, че протест има, но със съмнителни цели да помогне на правителството да разпределя парите от корупцията, вместо да го накара да прекрати корупцията.

Най-добрият начин да се помогне на злото е да се мълчи за него, а умните да не му пречат.

Майките на децата с увреждания, в същото време, имаха ясни цели и ги постигнаха. Те са "Човек на годината". И с право. Постигнаха целите си при същите политици, които по-горе изредихме. Лоши, недодялани, повече крадливи, отколкото е поносимо за самата ЕК вече - и тя ни наблюдава от 10 години как перфидно крадем тъдява. И не й писва - животът си е наш, мизерията - също. Но майките се пребориха с това. Как те можаха? Не, не се радваха на радушна подкрепа от цялото общество. Протестите им отразявахме всяка вечер - на тях нямаше "хиляди, маса народ".

Хората никъде не обичат политиците си и елита. Но когато и образованите и умните минат в елита и премълчават безобразията на политиците, на кого да се уповава народът?

Поне докато не предложим нови политици, ще трябва пред именно тези да отстояваме интереса на обществото си май.

Не е ясно дали режимът ще остане същият - при всеки по-сериозен протест, лошите елити да падат от власт. Всъщност, елитите вече не падат от власт. Нека си спомним, че Борисов два пъти пада и три пъти се връща във властта. След протести. Нека си спомним и протестите след избора на Пеевски за шеф на ДАНС - 400 дни хората протестираха, но Орешарски, БСП и ДПС си управляваха.

Всъщност това, че политиците не са най-високото ниво, е правило в целия свят, не само у нас. И може да се окаже не толкова лошо - при слаби политици обществото по-лесно може да притиска с исканията си, да контролира, да е критично.

Но ако е гражданско общество наистина. Ако образованите хора в него бдят. Включително пред телевизорите.

Защото там се виждат грешките - в новините могат да бъдат открити всички дефекти на политическата система, която превърна българина в най-бедния, най-болния и най-корумпирания в мечтания и иначе богат и здрав ЕС.

Остават три неща - грешките да се назовават, исканията да се формулират ясно, а борбата за демокрацията да се води всеки ден - рационално и безотказно. И... да се гледа телевизора да се внимава в новините.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...