София ще е строителна площадка и догодина срещу нов половин милиард лева - 24novini.bg

София ще е строителна площадка и догодина срещу нов половин милиард лева

София пак ще е строителна площадка София пак ще е строителна площадка
07.12.2018 | 12:50
(0 гласа)

Битката за кметското място и общинския съвет в столицата тази есен се очертава да е жестока - днес кметът Йорданка Фандъкова представи проектобюджета на Столична община за 2019 г. и той е над над 1,5 млрд. лева. От него става ясно, че градът ще е строителна плошадка и догодина, а средствата, които ремонтите ще глътнат са за над половин милиард лева. За сметка на това средствата за чистота над въздуха са едва 400 хил. лева. 

 

Основни приоритет на общината за догодина ще бъдат транспорт и транспортната инфраструктура, образование, енергийна ефективност и екологията. Няма да има промени на данъците, извън тези, приети вече от Народното събрание, като данъка за старите автомобили. 

 

За строителство и транспорт са предвидени 551 млн. лв.,

от които 58% са средства, които осигурихме от европейските програми – 324 млн. лв. "Догодина предстои да пуснем и третата линия на метрото, като това е най-големият проект на Общината догодина в размер на 307 млн. лв.", обясни Фандъкова.

133 млн. лв. е инвестицията в новите автобуси и трамваи. 51,3 млн. лв. са за изграждане на основни улици и булеварди, сред които бул. „Монтевидео“, южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ и др.

38 млн. лв. са заложени за ремонт и поддръжка на територията на цялата община, а 4,5 млн. лв. ще бъдат инвестициите за изграждане на улично осветление." 

Над 250 млн. лв. отделяме за почистване на междублокови пространства, а над 21 млн. лв. за поддръжка на зелени площи.

Близо 18 млн. лв. ще бъдат дадени и за рекултивацията на старите депа.

400 хил. лв. са за закупуване на мобилна станция за измерване на чистотата на въздуха.

Около 18 млн. лв. ще бъдат инвестирани в реконструкция на паркове – Западен парк, Южен парк, Северен парк, Борисова градина и др. Над 600 хил. лв. ще бъдат дадени и за Зоологическата градина”, отчете Фандъкова.

 

За образование са отделени 68 млн. лв. Ще бъдат ремонтирани 15 дестки градини. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...