Тома Биков: Нинова е в парламента, когато има скандал - 24novini.bg

Тома Биков: Нинова е в парламента, когато има скандал

Мария Йорданова 06.12.2018 | 11:20
(0 гласа)

При важни за тях закони БСП обещаха, че ще се регистрират. Заседанието е благодарение на колегите от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля. Свикнали сме и без Нинова, тя е тук само, когато има скандал. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков на днешното гласуване на Закона за личната помощ.

 

 

 

Народният представител каза това, след като колегата му Евгени Будинов предположи, че лидерът на БСП Корнелия Нинова "провежда някоя от своите популистки акции и затова не е на обсъждането на важните закони вчера и днес". Той подчерта, че опозицията не се е регистрирала и в двата дни.

В процедура по начина на водене, Георги Свиленски от БСП заяви, че няма да получат мнозинство от тях. Отговорността да има заседание е ваша, подчерта той.

Народните представители използваха случая да се скарат кой повече е помогнал на майките на деца с увреждания. Според опозицията благодарение на тях се води дебатът, тъй като те са обърнали внимание на исканията на майките. А според ГЕРБ благодарения на тях ще има закон. 

ГЕРБ се върнаха 5 години назад до 2013 година, когато Корнелия Нинова е била председател на социалната комисия, но не е внесла закон за реформа за хората с увреждания. 

До момента депутатите приеха Министерството на труда и социалната политика да предоставя личната помощ за хора с увреждания, а не Агенцията за социално подпомагане. 

Ползвателите и асистентите на лична помощ на територията на съответната община ще бъдат вписани в регистър от кмета на общината. Доставчици на лична помощ могат да бъдат физически или юридически лица, на които кметът на общината с договор може да възложи извършването на дейността. 

Доставчикът на лична помощ ще организира и ръководи дейността по предоставянето на личната помощ, сключва и прекратява трудовите договори с асистентите, повишава квалификацията на служителите и персонала, поддържа индивидуално досие на всеки ползвател на лична помощ, представя отчет на кмета за предоставената лична помощ, поддържа актуален списък за кандидатите за асистенти и професионалния им опит, поддържа регистър за жалбите и сигналите по предоставянето на личната помощ. 

Доставчик на лична помощ, който наруши разпоредбите на закона, ще бъде санкциониран в размер от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение санкцията е в двоен размер. За асистентите също ще има глоби, ако не изпълняват задълженията си - от 200 до 500 лв.

 

 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...