Светът катастрофира, но българските политици мислят за избори - 24novini.bg

Светът катастрофира, но българските политици мислят за избори

04.12.2018 | 14:40
(1 глас)

Цивилизациите ще колабират, а голяма част от природата ще бъде унищожена, ако човечеството не предприеме спешни мерки за климатичните промени. За това предупреди 92-годишният британски естествоизпитател Дейвид Атънбороу по време на срещата в Катовице. 

 

Същата онази среща, на която българският президент Румен Радев отиде със самочувствие, че позицията му е по-категорична, вероятно и по-рейтингова от тази на премиера Бойко Борисов. А позиицията му не само се различаваше драматично от позицията на повечето европейски страни, но и показваше тотално неразбиране на световните процеси. 

 

Няма световен учен, който да не признава, че планетата е изправена пред огромно предизвикателство, а прозорецът за действие е сега, къс и изискващ репителни действия. Снимки на НАСА, показващи топенето на арктическите шапки и увеличаването на пустините са неезнозначни. Ураганите взимат все повече жертви, ще взимат и повече, а последствията от тях ще струват милиарди на правителствата и обикновените хора. 

Много хора ще умрат, милиони ще страдат. Това не е апокалиптична прогноза, съвсем реална е. И беше съвсем ясно назована от генералния секретар на ООН Антонио Гутиереш. "Климатичните промени се случват твърде бързо и трябва да наваксаме, преди да е станало прекалено късно. За много хора, региони и страни, това вече е въпрос на живот и смърт".  

Червената лампа светна още в началото на века. Светът се събуди и беше почти на косъм от постигането на съгласие за спешни и безкомпромисни мерки. Тогава дойде финансовата криза обаче и замрази всички амбициозни планове.

Страни като България, или по-скоро техните управляващи, които трябваше да балансират между необходимостта от действия и гражданското недоволство от непопулярните мерки, щастливо застинаха в нищо неправено за около десет години.

Предупрежденията за приближаващата катастрофа обаче отново се подновиха и сега българските политици отново са изправени през избор. И прогнозата никак не е розова. ГЕРБ нямат сили, Радев вкуси от отровата на популярността и непрекъснато иска нова доза. 

ГЕРБ стремглаво губят подкрепа, харизмата на Борисов се изчерпа, а и десетгодишното им управление си казва своето. Дори и да знаят какво трябва да се направи в дългосрочен план за спасяването на планетата, мотивацията им да направят каквото и да е твърде малка.

През май има местни избори, през есента - местни, а предсрочните са надвиснали като буреносен облак. Затова и ще са предпазливи. 

За тяхна радост министърът на екологията Нено Димов, който впрочем публично изразява съмнения в климатичните промени, не е от тяхната квота, а от патриотите май никой и не очаква мерки насочени към бъдещето. 

За неспособността на ГЕРБ да действат категорично говори проблемът с въздухът в София, който също е косвено свързан с климатичните промени. Проблемът е ясен - София се задушава от два дена, ясно е какво трябва да се направи - ограничаване на мръсните автомобили, край на горенето на гуми. И да, и двете не са популярни, ще има недоволни, загубени гласове и протести. А ГЕРБ мрази протестите. 

Все пак на управляващите трябва да се даде кредит - опитаха се да вдигнат данъците на стрите замърсяващи автомобили. При това именно с тези аргументи - чист въздух и борба с климатичните промени. 

И тук се появява президентът, който очевидно се опиянява от това да е популярен. На 10 ноември - ключова дата - той се обяви срещу високите данъци и обяви, е бедността не е грях. Бедността не е, но в дългосрочен план всъщност е грях да тровиш планената. Както и да гориш гуми. 

Но пък звучи симпатично за избирателите - защита на бедните, неоправданите, средната класа. 

Както и да кажеш на миньорите, че ще ги защитаваш замърсяващата им индустрия по-яростно от всички на среща, която има за цел да измисли план как да се справи със замърсяването. Може би миньорите ще гласуват за проекта на Радев, какъвто и да е той - 100 хиляди миньори плюс още два пъти по толкова от семейства  им си е сериозен електорален капитал. 

 

Но всъщност е непочтено. Рано или късно и България ще трябва да вземе мерки. И тогава ще се окаже, че и миньорите, и хората с дизеловите автомобили са били излъгани заради краткосрочните политически дивиденти. 

 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...