Манолова: Не лукс в килиите, а условия, които пазят човешкото достойнство - 24novini.bg

Манолова: Не лукс в килиите, а условия, които пазят човешкото достойнство

01.12.2018 | 09:00
(0 гласа)

Никой не очаква луксозни условия в следствените арести и затворите, но очаква такива, които да запазват човешкото достойнство. Това заяви омбусманът Мая Манолова в съботния сутрешен блок на Нова телевизия, по повод разпространените от институцията ѝ снимки на килията на бившата кметица на Младост Десислава Иванчева. 

 

Грижата ми не е насочена към Иванчева, килията е била такава преди нея и ще остане такава и след нея. За мен е важно да не се наручават правата на гражданите, независимо за кои граждани става дума, заяви Манолова и припомни, че има конвенция на ООН за прекратявабв на изтезанията и нечовешкото отношение.

 

По думите на Манолова има известно подобрение след 2015г. в затворите по отношение на преселеността. След финансиране от Норвежкия механизъм са изградени две нови затворнически общежития и на места са направени ремонти, но като цяло ситуацията е много зле.

Изпратили сме 210 препоръки за състоянието в затворите. Никой не ни чува, обясни омбудсманът. Поставяли сме проблема с пространството, лисата на осветление, липсата на въздух, лошата хигиена, насилието, нарушаването на тайната на корепсонденцията, обясни тя. На-зле са арестите във Враца, Монатана, Хасково и Белене, каза тя. 

Положението в психиатриите е още по-драматично, заяви омбудсманът. е по-драматично.

На въпрос как гледа на поисканата проверка от страна на председателя на ВКС Лозан Панов за отказа на съда Иванчева да бъде пусната под домашен арест, манолова категорично заяви, че това не е нейна работа и тя не може да коментира съдебни решения. 

 

Оказва се, че институциите вършат работа под натиск, заяви Манолова по отношение на законопроектите, искани от майките на деца с увреждания. ЧНе разбирам защо трябваше да минат седем месеца и да бъде толкова драматично', каза тя. 

 

 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...