Мая Манолова: Ще сезирам КС за електронната идентификация - 24novini.bg

Мая Манолова: Ще сезирам КС за електронната идентификация

26.11.2018 | 12:27
(1 глас)

Омбудсманът Мая Манолов съобщи, че планира да сезира Конституционния съд, че с преходни и заключителни разпоредби се отлага за неизвестно кога електронната идентификация.

 

Това заяви тя на дискусия за електронното и машинно гласуване, организирана от „Движение България на гражданите“ и на която присъстват изборни експерти и представители на десните извънпарламентарни партии.

 

Електронната идентификация трябваше да е факт през 2018, отложи се за 2019, а сега има законопроект за преминаването на чужди военни сили през България и там ни в клин, ни в ръкав в преходните и заключителни разпоредби се предлага отлагане на електронната идентификация. Ще сезирам КС за това - приемат нон стоп неща през преходните разпоредби, заяви Манолова.

Тя обеща още да напише втора жалба до ВАС за тълкувателно решение какво се случва, когато граждани се оплачат, че са им откраднати гласовете. Три години ВАС мълчаха на първата ми жалба, сега идват пак местни избори, обяви Манолова.

По думите й темата за електронното и машинното гласуване се отнася до изборните права и честността на вота, но и принципите на правовата държавата и върховенството на закона.

 

Държавните институции нарушават системно изборните закони. ЦИК и Министерски съвет са рецидивист по отношение нарушенията на Изборния кодекс, заяви Манолова. Според нея е и доста смущаващо, че в предложените изменение за Изборния кодекс не само се отченя електронното, а за машинното се посочва фирмата, която го прави - Информационно обслужване.

Утре НС ще гласува на второ четене бюджета. По това дали ще включат 50 млн. зависи дали Изборният кодекс ще бъде спазен, категорична беше Манолова.

Демокрацията няма цена, заяви тя.

Манолова обвини ЦИК, че вече втора година не спазват закона и не предприемат действия за въвеждане на машинното гласуване. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...