Депутатите ги няма, но заплати има - 24novini.bg

Депутатите ги няма, но заплати има

07.11.2018 | 11:20
(1 глас)

Във вчерашния ден народните представители приеха бюджета на здравната каса и на държавното обществено осигуряване. Един от основните спорове по законопроектите беше размерът на пенсиите, които се увеличават с едва 12 лева.

 

Много повече време, обаче, депутатите отделиха на спора дали e правилно отсъстващите депутати ще бъдат лишени от командировъчни и пари за път. Предложението дойде от председателя на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов, а начинът на приемане беше остро критикуван от БСП. Стигна се до обиди на "мишки" и "мишлета", а двама от депутатите бяха наказани със забележка.

Това, обаче, постави един друг много важен въпрос –

дали отсъстващите депутати ще вземат надница за ден, в който не са били на работа.

Народните представители нямат удръжка на заплатата за извинените отсъствия. Това означава, че всички отсъстващи от вчера,

около 50 народни представители, ще получат дневните си надници - по около 150 лева на ден.

И ще ги платят данъкоплатците за ден, в който депутатът ще вземе и командировка  (ако го няма в залата заради командировка).

Точно колко са отсъстващите днес не е ясно, тъй като до този момент не е имало поименна проверка, но за тях няма значение, тъй като заплатата продължава да си тече.

Според Правилника на Народното събрание народният представител е длъжен да присъства на заседанията на Народното събрание и на комисиите, в които е избран.

А народен представител, на когото се налага да отсъства по уважителни причини от заседание на Народното събрание или от заседание на комисия, предварително уведомява председателя на Народното събрание, съответно председателя на съответната комисия.

Депутатите нямат право на неплатен отпуск, което на практика означава, че отсъствията им не се санкционират.

Много от тях дори успяват да си осигурят командировка от Народното събрание и така взимат и заплата, и командировка.

 

Командировъчните са в размер на 35 евро на ден като това не включва хотел и самолетен билет.

Тук изниква въпросът дали председателят на Парламентарната група на ГЕРБ

Цветан Цветанов например ще плучи двойно заплащане за отсъствието си от гласуването на бюджета.

Цветанов не беше в залата вчера, а днес той ще присъства на конгреса на Европейската народна партия в Хелзинки, става ясно от фейсбук страницата му.

Очевидно Цветанов не е притеснен, че в същия момент у нас се разглежда най-важният закон за следващата година – Бюджет 2019. Така в случаи като неговия депутатът получава две възнагаждения за деня - и командировка от приемащата страна или партийната си централа, изпратила го на конгреса, но и дневното си възнагаждение като народен представител.

Случаят не касае само ГЕРБ, но и всички депутати от различните партии, които вчера не се регистрираха и не присъстваха на работа - и от БСП, и от ДПС, и от "патриотите".

Така хората са прави да негодуват, че депутатите не ходят на работа, но заплатите им си текат, докато парите за пенсии, майчинство и детски надбавки все не стигат.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...