Красен Кралев врачува, че софиянци го подкрепят за Витоша - 24novini.bg

Красен Кралев врачува, че софиянци го подкрепят за Витоша

06.11.2018 | 22:00
(0 гласа)

Министърът на спорта Красен Кралев влезе в ролята на ясновидец и врачува, че ще има пълната подкрепа от гражданите на София и всички българи за строежите на Витоша. 

 

Всички софиянци искат Витоша да е направена така, че да е удобна за зимен спорт. Не вярвам да има някой, който да е против, коментира днес пред БНТ Кралев.

 

Изявлението му идва дни след като изтече информация, че от Министерството на младежта и спорта са внесли в МОСВ искане за промяна на Плана за управление на Витоша, с което да бъдат разрешени строежите на различни съоръжения във всички зони, независимо от степента на защита.

Основният довод на Кралев е идеята София да се кандидатура за домакин на младежките зимни олимпийски игри през 2024 г.

Кралев предвижда, че има пълна подкрепа от гражданите на София, от всички българи. Защото едно такова събитие - да вземеш младежки зимни олимпийски игри, е огромно. Поканата дойде лично от президента на МОК Томас Бах, поясни той.

Всички тези приказки, че ще се допусне строителство извън съоръжения и писти, са абсурд, добави той.

 

От изтеклите предложения, обаче, става ясно, че има желание за изграждане на нови вододайни зони, откъдето да се захранват машини за изкуствен сняг, както и да има строежи на нови писти.

Екологично настроените софиянци трудно биха подкрепили предложение за разрешение на строеж на Витоша, тъй като отдавана са загубили доверие в „мъжката дума на ГЕРБ“, става ясно от коментари в социалните мрежи.

Всички инвестиции на Витоша трябва да се направят от компанията, която е собственик на съоръженията. Но трябва да се промени планът за управление на Витоша и тогава ще стане възможно слагането на нови стълбове и съоръжения. В момента според закона, ако искаш да смениш стълб, трябва да имаш разрешение за строеж, което пък съответно планът за управление на Витоша забранява, повтори тезата на кмета Фандъкова и Витоша ски Красен Кралев.

Според еколозите, обаче, и в момента няма пречка за подмяна на стълбовете и съществуващите съоръжения, стига да не се излиза от рамките им.

 

Кралев подчерта, че очаква категорична подкрепа и от страна на Столичния общински съвет, които също ще заявят категорично, че искат такава промяна, за да може най-накрая проблемите на Витоша да бъдат решени, каза Кралев.

Дали проблемите ще бъдат решени или задълбочени, обаче, е спорен въпрос. Ако бъдат разрешени строежите в планината може да бъдат унищожени важни за хабитата територии и да се наруши биологичното равновесие. От изказването на спортния министър не стана ясно дали всъщност се подготвя допитване до софиянци, които да изразят мнението си. 

Все пак предчувствията на министъра все още не са достатъчна причина за подобни сериозни промени, поне според закона. 

Софиянци се опасяват, че строежи без оценка за въздействие върху околната среда може да причини много по-големи щети, отколкото биха били евентуални приходи от Младежка зимна олимпиада.

Друг проблем за столичани е неясната собственост на дружеството, чиято собственост са съоръжениета - Витоша ски. 

 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...