Депутатите нехаят, застраховката става 1000 лв. - 24novini.bg

Депутатите нехаят, застраховката става 1000 лв.

06.11.2018 | 10:40
(0 гласа)

Недогуванието срещу предложените от Менда Стоянова прагове за обезщетение за морални щети при смърт на пътя, продължава да расте.

 

Мотивите на Стоянова и на застрахователите за подобни максимални суми са решението на ВКС, според което повече роднини ще имат право на обезщетение.

 

Според Константин Велев от Асоциацията на българските застрахователи е твърде възможно цената да се пивиши значително, ако няма прагове, тъй като и в момента застрахователите работели на загуба от „Гражданската отговорност“. Загубите ще се увеличат с разширяването на кръга на хората, които могат да получат обезщетение.

1000 лева не е сума за сплашване, а реална възможност, ако не бъдат предприети мерки след решението на съда, коментира Велев. Ние от Асоциацията ясно съзнаваме, че при подобна цена хората няма да правят застраховки, затова не искаме подобно увеличение. Възможно е да се стигне до там, ако не бъдат взети мерки, ограничаващи загубите на застрахователите, коментира той.

В ефира на Нова телевизия се включи баща от Варна, който преди 7 години е загубил детето си и е успял да получи обезщетение. Според него слагането на цена на живота е недопустимо. Той подчерта, че трябва да има въвеждане на системата „болус-малус“ като по този начин да се повишат застраховките, но само на рисковите водачи.

От думите на Велев стана ясно, че застрахователите също от години искат въвеждане на тази система, но именно депутатите пребва да направят промени в закониодателството, каквито към този момент няма.

Така от всичко става ясно, че управляващите от ГЕРБ отново са избрали най-лесното решение – слагане на цена на човешкия живот, вместо да обмислят дългосрочни мерки за решаване на проблема като системата „болус-малус“.

 

Припомняме, че неведнъж експерти са пояснявали предимствата на подобна система, според която високи цени за гражданска отговорност има за тези, причинили тежки катастрофи. Хората без пътни произшествия, пък, биват поощрявани за това с по-ниска цена. 

От думите на Константин Велев стана ясно, че законодателят не взима мерки и за проблема с множеството румънски и македонски шофьори, които регистрират колите си у нас и купуват български застраховки, а заради техни ПТП се плащат и големи обезщетения.

Така става ясно, че нехайството на депутатите се плаща от всички български граждани, тъй като единствената опция на застрахователуите е да повишават цените. За да не допуснат поредната тежест върху хората и то заради задължение като гражданската отговорност, което също е въведена от депутатите, в Народното събрание трябва да се търси цялостно решение на проблемите със застраховките. 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...