Катя Матева: През 2016 сигнализирах премиера и ДАНС за схемите с паспорти - 24novini.bg

Катя Матева: През 2016 сигнализирах премиера и ДАНС за схемите с паспорти

Катя Матева заяви, че е пратила доказателства на премиера и ДАНС, че ВМРО се издържа от продажба на паспорти и гражданство Катя Матева заяви, че е пратила доказателства на премиера и ДАНС, че ВМРО се издържа от продажба на паспорти и гражданство Кадър: bTV
02.11.2018 | 09:55
(1 глас)

Бившият шеф на директор на дирекция в Министерството на правосъдието, което е принципал на станалата скандална Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), Катя Матева заяви пред bTV, че има доказателства, че "ВМРО се издържа от продажба на българско гражданство".

 

Тя уточни, че не е давала съгласие да се оповестяват сигналите до прокуратурата и ДАНС по този повод, които е подала през 2016 г., което поставя въпроса те обект ли са на професионална тайна на службите и ако да, какво е наказанието за оповестилия тези нейни сигнали.

Моите доказателства не са "една жена каза", а са документи. "Предала съм сигнала през септември 2016 г. до премиера и шефа на ДАНС", каза тя и посочи, че стои зад думите си и ги е подписала. После съм дала обяснения в прокуратурата, когато са ми ги поискали, обясни тя още.

Нямало данни за извършено такова престъпление обаче, отговориха, и затова не е проведено разследване, каза Матева. "Не е моя работа да събирам доказателства, дори да ги събера, те нямат процесуална стойност, затова има институции, аз съм подала сигнала", каза тя на обвиненето дали това не е донос от нея към Каракачанов.

Матева каза, че самите хора на опашката, чакащи за паспорти, казват на кого колко са дали, за да получат гражданство.

"Имам доказателства, че ВМРО и Красимир Каракачанов се издържат от продажба на българско гражданство", каза Матева и се оплака от „брутални действия” срещу нея, откакто Каракачанов е силов министър. Тя уточни, че в момента не работи, но когато е била служител в МП е спазвала закона.

Кой е дал сигналът й до ДАНС и премиера на медиите тя не знае и не е давала съгласие да бъде оповестен нейният сигнал.

Тя съобщи, че главнитя прокурор е сезиран от заместник-министър Илия Ангелов още през 2013 г. за схеми на търговии с гражданство и паспорти. "За вицепремиера Каракачанов Македония била кауза, каза той, но за мен България е кауза. А каква е политиката, аз съм изпълнявала според написаното в закона. Била съм чиновник и съм искала доказателства за произход, както пише в закона, а сега съм виновна, че съм спазвала закона", аргументра се тя.

Като бивш шеф на отдел „Българско гражданство” в Министерството на правосъдието, Матева посочи, че за 15-годишен период – от 2011 г. до 2016 г. – 1200 души от Турция са получили българско гражданство срещу 70000 от Македония, и 31000 от Молдова. Тя ги съобщи в контекста на обвиненията на вицепремиера Каракачанов, че е правила антибългарска кампания и е давала гражданство на турски граждани много повече, отколкото на македонци.

Данните й сочат 7 пъти разлика между едните и другите в полза на македонцте обаче, което поставя под съмнение думте на вицепремиера Каракачанов, казани в студиото на същата телевизия преди два дни.

Матева бе категорична, че няма да оповести в ефир доказателствата си за схемата с участие на ВМРО и вицепремиера.

Тя е освободена от поста в края на септември 2017 г., като е уволнена дисциплинарно "за престъпление по служба", но не знае какви са мотивите, тъй като такива няма и не знае какво престъпление е извършила, както и ако го е извършила, защо не е извикана да дава обяснения, както налага Кедексът на труда и защо не е привлечена и към наказателна отговорност. Тя представи и удостоверение от прокуратурата, че срещу нея няма повдигнато обвинение.

Матева отрече в ефир да има някаква връзка с ДПС и каза, че в работата си е спазвала единствено закона. Тя каза, че става дума за богати хора, които се борят за гражданство и си е давала сметка, че това да е водена от желанието си да излезе истината наяве и да се спазва законът е било наивно и "донкихотовско". Каза още, че натиск има върху всякакви служители в дирекцията и за схемите знаят  много хора.

Арестите в Агенцията за българите зад граница Матева определи като нещо, което рано или късно е трябвало да се случи. По думите й практиката за подкупи при получаване на гражданство е добре известна на властта. Припомняме, че на основата на нейните свидетелства и френската преса писа за скандалнте схеми на продажба на гражданство у нас.

Матева заяви също, че не е член на партия, няма протекции от партии, не познава никого от ДПС и е заела мястото в МП през 2005 г. след конкурс. Ако имах политическа протекция, сега нямаше да се стигне дотук, каза още тя и посочи, че е била държавен служител и като такъв няма право да изпълнява друго, совен закона.

Не е работа на Каракачанов да знае толкова неща за мен, той си ме следи изкъсо, но ги е получил тези данни законосъобразно или поне по неправомерен начин. Има разпоредби в няколко закона, че трябва да бъда питана, за да се оповестяват лични данни за мен, данни от работата и като държавен служител, лични неща и др., каза още Матева и посочи, че срещу нея има репресии от страна на Каракачанов.

Вчера прокуратурата в лицето на заместник главния прокурор Иван Гешев оповести, че не разглежда сигналите на Катя Матева и не работи по тях.

След интервюто на Матева в bTV не е имало последваща позиция на прокуратурата.

Дали интервюто й ще доведе до самосезиране на Антикорупцинната комисия и разглеждане на доказателствата за корупция, които Матева каза, че има и е предала на ДАНС, ще следим през деня.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...