Къщата на Яворов и останалите паметници на безхаберието - 24novini.bg

Къщата на Яворов и останалите паметници на безхаберието

Къщата на Яворов и останалите паметници на безхаберието снимка: кадър БНТ
15.10.2018 | 18:40
(1 глас)

Казусът с къщата на Пейо Яворов, която беше обявена за публична продан, изкара на светло паметниците на безхаберието на кмета Йорданка Фандъкова, подчинените й, както и на Министерството на културата. 

Рано тази сутрин докато във всички телевизионни студиа имаше коментатори по темата за къщата на Яворов, защо се е стигнало до проблема, обвинения между собствениците и предложения за решения, заместник-кметът по културата Тодор Чобанов прекъсна студийните битки с 5 минутен брифинг. Пред трите най-големи телевизии Чобанов не ни каза нищо ново – проблемът е голям, търси се решение.

В опитите си да обясни как кметът Фандъкова се е задействала за решаването на казуса Чобанов напрактика призна, че в последните 10 години не са предприемани сериозни действия за решаване на проблема със собствеността на къщата-музей на Яворов.

Един от собствениците сподели пред бТВ, че са вложили средства за реставрацията на фасадата, заради устно обещание, че ще бъде направена замяна за друг имот на общината и къщата ще премине под управлението на Столична община.

В хода на „откровенията“ Чобанов спомена и къщата-музей „Христо Смирненски“, която е в плачевно състояние. От думите на Чобанов се разбра, че казусът бил идентичен, а Столична община е успяла да се справи. Но меко казано това е далеч от истината.

Още от 2002 година къщата на Смирненски е собственост на Столична община, която тотално абдикира от задължението си да я възстанови и поддържа. Така музеят затваря врати през 2004 година, а ръкописите, снимки и други елементи на експозицията са преместени в хранилището на Националния литературен музей.

 

През 2010-а г. къщата спира да бъде общинска собственост, но минават две години преди да стане окончателно собственост на държавата, която би трябвало да я спаси от разруха. Тук би следвало да се припомни, че столицата се управлява от ГЕРБ от 2005 година насам, а от 2009 година те имат и почти постоянно присъствие в управлението на държавата (с изключения на една година - май 2013 – август 2014 година).

През цялото това време къщата на Смирненски се руши, въпреки че не е частна собственост и общината, а впоследствие и държавата са имали пълното право и възможност да не допуснат тя да се превърне в духовно гробище на българската култура, както я наричат в момента редица софиянци.

През 2015 година инициативен комитет събра подписка с искане за възстановяване на къщата на Смирненски за отбелязването на 120 години от рождението на поета. За жалост това не се случи, тъй като годишнината беше преди месец – на 17 септември.

През август тази година бяха изразени поредните обещания, че ще започне процедура за избор на изпълнител на реставрацията на къщата, след като бяха отделени 239 хил. лева от бюджета на Министерството на културата. Справка в регистъра на обществените поръчки показва, че до момента все още няма стартирала процедура за избор на изпълнител, въпреки множеството обещания, които днес бяха повторени от заместник-кмета на София Тодор Чобанов.

За софиянци остава да стискат палци къщата-музей да отвори врати поне за 100 годишнината от смъртта на Смирненски, която ще бъде след 5 години.

Друг казус с емблематична сграда е Къщата с ягодите, чийто собственик иска да я събори, а в последните няколко години Столична община се активира по казуса само при протести на гражданите, опитвайки се да спира намеренията на частния собственик, който според действащия закон, има право да събори каквото си иска.

 

Само преди няколко месеца беше съборена и друга емблематична сграда за София – „Къщата с кулата“ на бул. „Джеймс Баучер“, дело на архитекта Лазар Парашкеванов, наричан „българският Леонардо да Винчи“. До това развитие се стигна след няколко години борба, подписки и проверки от Минитерство на културата и Столична община.

Така стъпка по стъпка, благодарение на безхаберието на управляващите и постоянното прехвърляне на отговорности между различните институции, се стига единствено до разруха.

Утре къщата на Яворов по всяка вероятност ще бъде спасена, благодарение на обществената заинтересованост и ангажираност, които принудиха кмета Фандъкова и министър Банов да се задействат за спасяване на частица от културната ни история. Но какво ще стане с Къщата с ягодите, ще има ли ремонт на къщата-музей на Христо Смирненски и всички останали рушащи се паметници на културата? Ще продължат ли всички те да бъдат паметници на безхаберието на властимащите?

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...