След Яворовата къща фейсбук пита Фандъкова за Къщата с ягодите - 24novini.bg

След Яворовата къща фейсбук пита Фандъкова за Къщата с ягодите

Фейсбук пита кмета Фандъкова след Яворовата къща как ще се реши въпросът и с Къщата с ягодите Фейсбук пита кмета Фандъкова след Яворовата къща как ще се реши въпросът и с Къщата с ягодите
14.10.2018 | 17:00
(0 гласа)

"Ами като сте почнали да изкупувате къщите, които са част от духовното наследство на България, давайте наред... Какво направихте, за да накарате Валентин Златев да не оставя вече 7 години Къщата с ягодите, един от архитектурните шедьоври на София, на произвола на съдбата, за да рухне от само себе си?". Това пита на стената в профила на столичния кмет Йорданка Фандъкова потребител с името Мира Манолова.

 

Повод стана вчерашното съобщение на кмета Йорданка Фандъкова, че след известието, че къщата на Яворов на ул. "Г. С. Раковски" (до сградата на СДС) ще се продава на търг заради неплатени задължения, тя е водила разговори с премиера Борисов общината или държавата да откупят къщата обратно.

 

На този етап оценката на "Дом Яворов" е на стойност около 1,5 млн. лв., но къщата има конструктивни проблеми. В нея Яворов е прекаал последните 9 месеца от живота си и именно в нея прави опита си за самоубийство през 2013 година, след който губи зрението си. Къщата е символ на драматичната любов на Яворов и Лора Каравелова.

На стената на фейсбук-страницата на кмета Йорданка Фандъкова обаче, потребителят е написал:
"Не отговаряйте, всички знаем - нищо не направихте и нищо няма да направите или да ви го кажа по - директно - от самото начало с бездействието си и имитацията на загриженост спомагате Къщата с ягодите да изчезне... А обясненията ви отсега си ги представям, те са все едни и същи - контрол, обаче еди - какво си и после контрол на контрола и т.н. и т.н."

Друг потребител изказва предположение, че "ще се намери клошар", който да запали и този паметник на културата". Потребителят визира случаите с "Никотиана" в Пловдив и Царските конюшни в центъра на столицата, които изгоряха, а за извършители бяха посочени клошари. "Се ще се намери някой клошар да я запали и да се спретне нещо по-рентабилно на нейно място",  допълва потребителят Димитър Бояджиев.

Някои от хората одобряват идеята за откупуване на къщата с публични средства, друг потребител дава идея да се ремонтира къщата за сметка на собственика  и да се впише ипотека.  Преобладават обаче критични коментари, произтичащи от некачествените ремонти в столицата и занемарената политика на общината спрямо недвижимите културни паметници на София. Други напомнят, че това е десета година на управление на кмета Фандъкова и на тези управляващи и питат защо едва сега се сетиха да решават проблема с Яворовата къща.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...