Манолова: КЕВР и Борисов излъгаха хората, че парното и токът ще поевтинеят - 24novini.bg

Манолова: КЕВР и Борисов излъгаха хората, че парното и токът ще поевтинеят

В Разград Мая Манолова заяви, че Борисов и КЕВР са излъгали хората, че парното и токът им ще поевтинеят В Разград Мая Манолова заяви, че Борисов и КЕВР са излъгали хората, че парното и токът им ще поевтинеят
04.07.2020 | 12:56
(1 глас)

КЕВР и Борисов излъгаха хората, че ще се намали цената на природния газ, така че цените на електроенергията и парното в сметките на хората също да се намалят. От днес нататък хората, които имат претенции за сметките за ток, вода и парно, да се обръщат лично към премиера Борисов. Той носи отговорност.

 

 

 

Това заяви председателят на Гражданската платформа Мая Манолова пред медиите в Разград,

В Разград вместо да е намалена цената на тока с 2 %, ще бъде увеличена с 0,5 %, съобщи в града Манолова, където беше за среща с граждани и инициативен комитет на близки на загинали по пътищата.

Неудобната истина, която КЕВР скри от гражданите, е, че вместо цените на топлинната енергия от 1 юли 2020 г. да бъдат намалени спрямо 1 юли 2019 г. поне с 25-30 %, те намаляват средно с 12,69 %, допълни Манолова.

Причината за това е, че в цената на топлинната енергия от 1 юли 2020 г. разходите за природен газ са изчислени по прогнозна цена, определена от КЕВР в размер на 30,50 лв./МВтч без ДДС, а не по 19,10 лв./МВтч без ДДС, което е с 11,40 лв./МВтч или с 60 % по-висока за потребителите в сравнение с цената за топлофикациите, подчерта Манолова.

Депутатите от ГЕРБ предложиха Пламен Младеновски, който аз по-рано бявих като П.М., да е новият шеф на КЕВР, каза още Манолова.

Тя припомни, че управляващите промениха закона специално за него, така че изискването за професионален стаж за председател на КЕВР вече не е 10 години, а е 5 години. След като партията на Борисов променя закона за определен шеф на КЕВР, Борисов вече не може да си измие ръцете с КЕВР за високите сметки на хората за газ, ток, парно и вода, допълни Манолова.

Относно антикризисните мерки на правителството председателят на „Изправи се.БГ" заяви, че мерките на властта не са стигнали до малкия и средния бизнес. Наесен безработицата ще залее България и гневът на хората ще ескалира. Няма как да се живее без доходи. Безработицата ще се увеличи двойно според прогнозите на икономистите, малките фирми фалират, каза Манолова и добави,

че ни чака есен на бунтовете и недоволството.

Тя допълни, че въпреки широко прокламираната мярка с грантове от 3 до 10 хил. лв. за микропредприятия, няма предприятие, което да е получило финансиране.

Мярката с подкрепа между 30 и 150 хил. лв. за средните предприятия още не е стартирала и не е ясно кога ще бъдат получени парите. Държавата си прибра нейното, но не даде нищо на хората, малките фирми, домакинствата, обясни Манолова.

В Разград също представяме нашите 19 мерки за 19 месеца за излизане от кризата.

На първо място е Националната програма „Работа за всеки" за 2,5 млрд. лв. за 200 000 работни места в малките и средните предприятия с до 9 души персонал. Това е наличен ресурс, който и към момента управляващите не могат да оползотворят. С други 200 млн. лв. ще осигурим задържането на 50 000 сезонни работници на пазара на труда, които се върнаха от чужбина заради коронавируса. Специална подкрепа, като трети акцент, е за семейните стопанства, в които подкрепата от държавата ще се изразява в плащането на минимална работна заплата и осигуровки за 100 000 работници, каза Манолова. За нас е много важно и подкрепата на държавата в изкупуването на продукцията на селскостопанските производители, като тук визираме български плодове, зеленчуци, традиционни производства, розопроизводители, мед, череши и други.

Изкупуването на тяхната продукция е ключова подкрепа на държавата и на тези сектори, подчерта тя.

Манолова добави, че следващата седмица приключва обиколката си в страната, при която „Изправи се.БГ" създаде опорни екипи в областните градове и в десетки общини. Останаха Кърджали, Монтана и Перник, обяви Манолова програмата за следващата седмица.

Тя изрази задоволство, че след акциите на Инициативния комитет в Кубрат, в които тя участва миналата седмица и утре ще се включи в протеста им за пътя Кубрат-Русе, от АПИ са обявили, че започва ремонт за над 30 млн. лв. Манолова подчерта, че заслугата е на Инициативния комитет и на хората от Кубрат, които от десетилетия се борят срещу транспортната откъснатост и лошото състояние на пътя.

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...