Манолова дава брифинг за произвола на банките - 24novini.bg

Манолова дава брифинг за произвола на банките

Мая Манолова подаде сигнал до ЕК, че българските институции не защитават гражданите срещу произвола на банките Мая Манолова подаде сигнал до ЕК, че българските институции не защитават гражданите срещу произвола на банките
20.01.2020 | 11:01
(0 гласа)

На 20 януари 2020 г. (понеделник) от 13:00 часа председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова и адвокатите Десислава Филипова и Веска Волева ще дадат пресконференция във връзка с жалба, която те са подали, до Европейската комисия срещу привилегиите на банките.

Пресконференцията ще се проведе в офиса на „Изправи се.БГ“, в гр. София, ул. „Дякон Игнатий“ 4, ет. 1.

Жалбата е адресирана още до Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и до Комисията на Европейския парламент по петиции (PETI).

В жалбата Манолова, Филипова и Волева искат Еврокомисията да увеличи натиска върху българските институции,

които не желаят да защитят гражданите от банковото лоби в случаите, когато банките отнемат, дори без съдебно дело, единственото жилище на длъжниците.

Наказателната процедура срещу България е заради несъответствие на българското законодателство с изискванията на Европейския съюз и във връзка с опитите на българските институции да заблудят Европейската комисия.

Припомняме, че през февруари 2019 г., в качеството си на омбудсман, Манолова заедно с Десислава Филипова и Веска Волева

внесоха промени в Гражданския процесуален кодекс, които бяха гласувани от парламента в края на ноември 2019 година.

Тогава не бе прието предложението за спиране на принудителното изпълнение върху имуществото на длъжника за подновяване на съдебно решение за съществуването и размера на дълга. По този начин и в бъдеще цялото имущество на длъжника ще може да бъде разпродадено от банката и без съдебно решение, само по извлечение на сметки на банката.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...