Манолова: Вдигането на партийната субсидия е уйдурма на ГЕРБ и БСП - 24novini.bg

Манолова: Вдигането на партийната субсидия е уйдурма на ГЕРБ и БСП

Манолова заяви, че вдигането на партийната субсидия е уйдирма на ГЕРБ и БСП зад гърба на гражданите. Манолова заяви, че вдигането на партийната субсидия е уйдирма на ГЕРБ и БСП зад гърба на гражданите. Нова ТВ
10.12.2019 | 11:14
(0 гласа)

 Г-н Борисов трябваше да се събере конституционно мнозинство. Това, което събра за партийната субсидия, е достатъчно и за реформа и в съдебната власт, но той не я прави, защото няма политическа воля. Решението му за партийната субсидия е уйдурма, в която той ме обвиняваше – договориха се всички партии в парламента и след като публично уж Борисов се закле субсидията да е един лев, сега стана 8 лева – осемкратно увеличение.

 Това каза пред NOVA председателят на „Изправи се.БГ” Мая Манолова и обобщи решението на партиите за повишаване на партийната субсидия, предложено от БСП, с думите, че по същия начин БСП са можели да поискат от ГЕРБ не 8, а 18 или 28 лева на глас субсидия.

Манолова подчерта, че

"от пет години втората година от майчинството е 380 лева и не е мръднала, същото е с детските градини – за тях няма 66 млн. лева, за да станат безплатни."

"Тоест, за помощите на хората с увреждания няма, за майките и детските градини няма, но за партийните субсидии има", обобщи тя.

"Вчера стартирахме кампанията с национален обхват „Малките пред големите” – изправяме се до всеки обикновен човек: гражданите срещу произвола на чиновниците, малкият бизнес срещу административния рекет,  пациентите срещу лошото здравеопазване, работниците срещу некоректните работодатели, потребителите срещу монополите", каза още Манолова.

На въпрос как ще участва в избори, тя заяви:

"Не ми е известно Борисов да е построил „Хемус” или да е подал оставка."

"Сега избори няма", подчерта Манолова и посочи, че цел на гражданския й проект на този етап е защита на обикновените хора с техните проблеми.

„Изправи се. БГ” няма да е партиен проект и няма да става партия, но имаме политически искания – мръсният въздух, завземането и строежа на Витоша, липсата на места в детските градини, доходите, липсата на работа, бедността и корупцията, натиска над малкия бизнес, корупцията в обществените поръчки са политически въпроси и изискват политически решения, заяви тя и посочи, че „Изправи се.БГ” ще посочва такива решения.

"Направихме гражданската платформа „Изправи се, България”, като вчера на обявяването на мрежата ни дойдоха няколко стотин души от различни градове. Присъединиха се индивидуално и колективно. Имаме над 20 колективни членове и партньори – потребителски, пациентски, граждански, правозащитни, „зелени”, неправителствени и неформални организации, синдикални обединения, инициативни комитети против презастрояването",

заяви още Манолова по повод новосъздадената гражданска платформа и допълни:

"Не ни интересува кой е ляв, кой е десен. Стъпваме върху ценности – свода на словото, като например ще защитаваме всеки ваш колега ,свален от ефир, както го направихме и за журналистите от Биволь, и за Силвия Великова от БНР, и за журналистката от Варна, която напусна работното си място след като беше задала неудобен въпрос на кандидата за кмет, сега кмет. Обявихме се в защита на арестувания ваш колега фоторепортер."

"Правото за достойно заплащане и работа за всеки, подкрепа на земеделските производители,  за правото на честна бизнес-среда, срещу монополите и произвола на институциите, до всеки пациент, който има право на добро и качествено здравеопазване – до обикновените хора се изправяме в тази тяхна битка. Ще ги подкрепя, ще изляза с позиция, ще протестирам – така ще ги защитавам",

обясни тя и за другите си приоритети.

Според Манолова България ще остане на 111-то място по свобода на словото.

"Властта се страхува от светлината, от алтернативата, а медиите са тези, които осветяват корупцията и безобразията. Една от нашите цели ще е точно противодействие  и разобличаване на корупцията и злоупотребите в обществените поръчки", заяви тя.

Попитана за предложението на правителството за независимия прокурор, тя отговори, че това е съшита с бели конци маневра и едно безполезно предложение.

"Как подчинен на главния прокурор ще го разследва? Няма такава фигура и принцип в Конституцията и те го знаят, отговори Манолова. Това е противоконституционно предложение", подчерта Манолова.

На въпрос за подкрепата от БСП, Манолова каза, че в кампанията си за кмет е била подкрепена от леви, десни, центристи и „зелени” и те са си подали ръце в защита на общодемократичните ценности, а подкрепата й е била от над 190 хиляди души, обикновени граждани.

Изправи се БГ се изправя до обикновените хора, мачкани от силните на деня, обясни Манолова

и добави, че в сайта www.izpravise.bg вече работи гражданската платформа за натиск с възможности да се подават сигнали.

"Ще продължим да правим приемни. Всяка сряда до края на годината приемната е пълна, над 100 души са записани вече", заяви тя.

"Вчера на събитието за присъединяване на съмишленици дойдоха хора от Варна, Видин, Пловдив, Пазарджик, София, Дупница, Кюстендил, Благоевград и затова ние ще отидем с открити приемни по места", каза Манолова.

"Казах, че няма да се кандидатирам за лидер на БСП, казах, че няма да правя партия, казах, че няма да се кандидатирам за президент, подадох си оставката като омбудсман, както и казах. Ще стоя до гражданите и ще ги подкрепя, да си потърсят правата, да се изправят", категорична бе тя.

В момента съм адвокат и правя приемната на „Изправи се.БГ”. Хората ме приемат като защитник на правата им и ще им даваме съвет, ще им помагаме, обобщи още Манолова

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...