ДБГ настоява ОИК и Столичния инспекторат да глобят Фандъкова - 24novini.bg

ДБГ настоява ОИК и Столичния инспекторат да глобят Фандъкова

ДБГ настоява ГЕРБ да бъдат глобена заради незаконна реклама ДБГ настоява ГЕРБ да бъдат глобена заради незаконна реклама
22.10.2019 | 12:36
(0 гласа)

Продължава скандалът с билбордовете между коалициите на ДБГ и ГЕРБ в София. От „Движение България на гражданите“ (ДБГ, ЗНС, НДСВ, Път на младите) сигнализираха Общинската избирателна комисия и Столичния инспекторат за винили и транспаранти на Йорданка Фандъкова и кандидати на ГЕРБ, поставени в нарушение на общински нормативни актове и Изборния кодекс.

 

От ДБГ посочват, че голяма част от поставените реклами нарушават изискванията на Наредбата за рекламна дейност в СО, тъй като покриват прозорците на сгради или заемат повече от 75% от площта им, което е забранено. Има и транспаранти, които нямат необходимите разрешения за поставянето им върху частни сгради. Част от рекламите са поставени и на по-малко от 50 метра от места, в които ще има секции за гласуване, което е в разрез с Изборния кодекс, уточняват от коалицията.

 

Водачът на листата Димитър Делчев посочи, че оправдавайки се за броя на билбордовете и разхищението на средства за реклама, ГЕРБ са пропуснали да обяснят за незаконните рекламни материали. 

Сякаш трябва да сме свикнали правилата да важат за всички други, но не и за управляващите. Искаме да видим дали компетентните органи ще имат смелостта да санкционират нарушителите, дори и ако те са настоящият кмет на София и районни кметове, завърши Делчев.

Припомняме, че скандалът започна от дебата межди Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, в който кандидатът на ГЕРБ обвини гражданския кандидат, че си слага билбордове и е го признава. Оказа се, че рекламните материали на Манолова са поставени от водача на листата на ДБГ, които подкрепиха кандидатурата на Манолова. На свой ред от ДБГ попитаха Фандъкова дали има конфликт на интереси в поставянето на билбордовете и защо нарушава разпоредбите на Столична община, но ГЕРБ отговориха само за броя поставени материали, но не и къде са. 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...