Манолова: Залагам на програма за безопасни и достъпни тротоари (видео) - 24novini.bg

Манолова: Залагам на програма за безопасни и достъпни тротоари (видео)

Мая Манолова се срещна с майки с колички в "Манастирски ливади", където тротоарите или ги няма, или са непроходими за колички, според майките. Видео: Пресцентър на Мая Манолова
09.10.2019 | 13:15
(0 гласа)

В Манастирски ливади няма тротоари. Те са пълни с автомобили вместо с пешеходци, а там, където има тротоари, те са в безобразно състояние. Това, за съжаление не е само в Манастирски ливади, това е в целия град.

 

 

Това каза при среща с майки с детски колички в кв. "Манастирски ливади" гражданският кандидат за кмет на столицата Мая Манолова.

В предизборната си програма съм заложила на четиригодишна програма за възстановяване, ремонт и изграждане на тротоари, които са част от средата за пешеходци. Залагаме и на по-добро улично озеленяване и осветления, така че средата да е естетична и безопасна за гражданите, на по-добра проходимост в центъра на града и в кварталите, на свързаност между отделните зони, на достатъчен брой пешеходни пътеки, които да са обозначени с качествена маркировка, на реконструкция на подлезите на града в съответствие с европейските норми, каза още Манолова.

Средата трябва да е по-достъпна за хората с увреждания, за майките с колички, затова се предвидили конкретни мерки

- скосени тротоари, рамки и платформи за подлезите, както и работещи асансьори за метрото, защото това в много от случаите е недостъпно за хората с увреждания и за майките с количките дори в центъра на града, а какво остава по кварталите, посочи още Манолова.По думите на Манолова пътната безопасност е пред скоби.

Вчера бях в Подуяне, където, пред 95-то училище, се е случил инцидент точно на първи учебен ден заради недобра маркировка, заради недобре обмислено действие на светофарите, така че там също има проблеми с безопасността на децата, с маркировката и тротоарите и децата ежедневно са изложени на риск, подчерта още тя.

Според Манолова е подобна ситуацията около много други училища и детски градини в столицата, а като решение тя посочи следните мерки:

пътна маркировка, която да осигурява пешеходна безопасност и безопасност на движението по улиците особено в районите с много деца, ефективно и интелигентно управление на светофарите, така че да осигуряват безопасност при преминаването, достатъчно тротоари около местата, които се посещават от деца – училища, детски градини, спортни зали, паркове, площадки.

Програмата ми залага преференции за хора с увреждания, за социално слабите и за хора в социални и здравни заведения по отношение на синята и зелената зони.

В момента с привилегии са общинските служители и техните близки, които разполагат с карти за безплатно паркиране в синя и зелена зони и това ще бъде веднага прекратено, защото не те са нуждаещите се от подкрепа хора, каза още Манолова.

Ще сложа точка на това. Програмата ми предвижда всички средства от синя и зелена зони да се инвестират в изграждането на паркинги и в центъра на града, и в кварталите, както и буферни паркинги по крайните спирки на метрото, допълни още тя.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...