Манолова: Банята да остане баня, гражданите няма да позволят друго (видео) - 24novini.bg

Манолова: Банята да остане баня, гражданите няма да позволят друго (видео)

Манолова взе участие в кръгла маса за Централната минерална баня. Фандъкова също беше поканена, но не дойде. 24новини
08.10.2019 | 14:20
(0 гласа)

В интерес на гражданите е Централната минерална баня да си остане баня. Престъпно е да не се използва минералната вода. Витоша, също като минералната баня, е част от лицето на София, но и тя е изоставена.

 

Който и да е кметът, столичани няма да позволят банята да бъде музей. Това заяви независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова днес по време на кръгла маса. Темата на форума бе запазване на Централната минерална баня, а сградата да не бъде използвана като музей.

В дискусията взеха участие и кандидатите за кмет на София Борис Бонев от "Спаси София", и Борислав Игнатов от "Демократична България".

Йорданка Фандъкова също е била поканена на кръглата маса, но от ГЕРБ нямаше представител на кръглата маса.

"Никой от присъстващите тук няма нужда да бъде убеждаван, че банята трябва да остане баня", категорично заяви Манолова.

"Още докато бях омбудсман, се срещнах с амбицията и каузата на "Термално-нормално", които са организаторите на днешната кръгла маса. Още тогава застанах зад техните искания".

Централната минерална баня е храм на водата в София и топлото сърце на София, допълни Манолова.

Според нея трябва да се организира Международен конкурс за възстановяването на банята, както е бил организиран преди век и половина, през 1888 година, когато е започнал строежът на банята.

"Ще направим това, което очакват гражданите - още в първата бюджетна година да се предвидят средства за предпроектно проучване", категорично заяви Манолова.

Относно това дали да се плаща за банята, както и други подробности, гражданският кандидат подчерта, че подобни въпроси ще се решават с хората.

Кметът трябва да бъде лидер и да носи отговорност. Това трябва да се промени. Начинът, за да бъде постигнато, е публичност и прозрачност при взимането на решения, допълни още тя.

Манолова подчерта, че Централната минерална баня е в програмата й за управление, както и баните в Овча купел и в Горна баня.

"Изумява ме търпеливостта на гражданите, но тя вече е на изчерпване", завърши изказването си тя.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...