ГЕРБ отговори на Манолова, но не оспори фактите й за търга за боклука - 24novini.bg

ГЕРБ отговори на Манолова, но не оспори фактите й за търга за боклука

ГЕРБ отговори на Манолова за боклука, но не оспори фактите за  търга за боклука, публикавн от Столична община ГЕРБ отговори на Манолова за боклука, но не оспори фактите за търга за боклука, публикавн от Столична община
14.09.2019 | 20:10
(0 гласа)

"Замириса на лъжи от изявленията на "независимия" кандидат на БСП за кмет на София Мая Манолова, която по червена традиция открива предизборната си кампания с манипулации по темата отпадъци" - това се казва в позиция на Групата на ГЕРБ в Столичен общински съвет, разпространена от пресцентъра на партията.

 

 

Така управляващите отговориха на Мая Манолова, която по-рано днес отиде на място на депото в Долни Богров

и заяви, че на това сметище се заравя преработен боклук - по-точно висококачествено гориво РДФ, което произвежда заводът за преработка на боклук. В нормалния свят от такова гориво се произвежда енергия. В София висококачественото гориво, резултат от преработката на боклук, се заравя в земята. Ние заравяме пари. Това са парите, с които трябваше да поевтинее парното на столичани според обещанията на кмета Фандъкова", каза манолова по-рано и посочи, че 300 тона дневно се рекултивират уж на това депо, а цената на боклука на столичани на ден им излиза над 100 хиляди лева.

"Липсата на компетентност и непознаването на този въпрос ясно личи от направените изказвания, в които се повтарят старите тези на столетницата, казват от ГЕРБ.

Очевидно стриктно се изпълняват условията за подкрепа, поставени от Корнелия Нинова. Явно г-жа Манолова не знае, че в момента рекултивираме старото депо от времето на социализма край Долни Богров с цел превръщането му в зелена площ", отвърнаха от ГЕРБ.

"Заравянето на пари" се извършваше до 2009 г., когато 100 процента от отпадъка се депонираше или балираше и складираше

в различни квартали с риск за здравето на софиянци. По това време управляващата БСП саботираше изграждането на завода с всички средства, а г-жа Манолова се изявяваше като нейно острие. Днес депонираме само 15 процента от отпадъците, а останалата част се оползотворява", се казва още в партийната позиция. От групата на ГЕРБ в София посочват още, че ефективното използване на РДФ (гориво от отпадъци) ще се осъществи в София с изграждането на трета фаза от системата, която ще произвежда електрическа и топлоенергия", се казва в позицията.

Целият процес по проектиране и изграждане на системата за третиране на отпадъци премина през обществени обсъждания с граждани, консултиране с европейските институции, водещи експерти, както и през оценка на въздействието върху околната среда, се казва в позицията.

"Чист, зелен и подреден град постигаме с прилагането в София на най-добрите и доказани европейски практики в управлението на отпадъците и развитието на кръгова икономика", изтъкват от ГЕРБ.

Те обаче не оспорват числата и фактите, съвразани с обявената обществена поръчка за транспорта и превозването на РДФ,

който се изрбатова от боклука, според която

цената на услугата се повишава с 15 млн. лева, според данните на Манолова.

ГЕРБ не коментират и току-що отворените общестевни поръчки за новите превовачи на боклука на столицата, които пак са същите и за всички тези дейности ще се дадат от столичани над 500 млн. лева при общ бюджет на столичата 1,5 млрд лева, тоест една трета от прихода на столичната община.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...