Манолова: Схемите с боклука на София миришат, обслужват приятелски кръгове (видео) - 24novini.bg

Манолова: Схемите с боклука на София миришат, обслужват приятелски кръгове (видео)

В земята се заравят пари, това предлага г-жа Фандъкова като решение на проблема с боклука, каза Манолова Facebook/ Мая Манолова
14.09.2019 | 15:10
(1 глас)

Всеки ден столичани плащат по 130 хил. лева за боклука, а от догодина – с 15 млн. лева повече. Новите търгове са за над 550 млн. лева, каза гражданският кандидат за кмет пред депото в Долни Богров днес. 

Схемите с боклука на столицата миришат и ощетяват столичани, както и обслужват приятелски кръгове,

заяви Манолова пред журналистите. Пред депото за неопасни отпадъци в с.Долни Богров Манолова изнесе факти за обществените поръчки, свързани с боклука на столицата.

По думите й на депото се кара преработен софийски боклук с обем около 300 тона дневно или 120 хил. тона годишно.

Това е високотехнологично гориво РДФ, каза тя, което ние заравяме в земята, а в повечето държави от това гориво се прави енергия.

София обаче е единствената, която си заравя високотехнологичното гориво в земята. Обещанието на кмета Фандъкова е от него да се произвежда енергия и то така, че да доведе до поевтиняване на сметките за парно на столичани. Но това не се случва, посочи Манолова.

Нещо повече, от догодина столичани ще трябва да плащат с 15 млн. лева повече.

Сега преработката на боклука струва, както следва: 27 млн. лв. за завода за боклук, 3 млн. лв. за това депо, 5 млн. лв. за горене на остатъчното количество, изброи Манолова. Тя допълни за сравнение, че в следващите 3 години дейностите свързани с боклука ще струват с 15 млн. лева повече, според обществената, обявена от Столичната община.

Манолова цитира и причината - новите цените на услугите от търга, обявен, по думите й предизборно, на 19 август.

Ще се плащат 5 млн. лв. за транспорт, 15 млн. лв. за изгаряне на това високотехнологично гориво (РДФ), 3 млн. лв. за заравяне и 27 млн. за преработването на боклука в завода, стана ясно от думите й.

Това е изтичане на финансови ресурси, категорична бе Манолова.

Идеята е , като правиш гориво, то да с ползва за енергия и за това да ти плащат, а при нас е обратно – ние правим гориво и за да го дадем на някой, сами си плащаме. Тоест, плащат столичани и то всеки ден по 130 хил. лв., посочи Манолова.

По думите й това е „типично за София – ремонт на ремонта, рекултивация на рекултивацията, преработване върху преработване".

Тези поръчки, които се правят в последния момент, са две. Едната е отворена на 9 септември, другата ще е се отвори на 20 септември. Те са за 550 млн. лв. за сметосъбиране и преработка на боклука, поясни за новите търгове тя и посочи, че „тези поръчки натоварват столичани и обслужват приятелски кръгове”.

„Тези поръчки миришат. Ако боклука на София мирише, то мирише и схемата на управление на боклука”,

категорична бе също Манолова.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...