Манолова осветява факти за търга за боклука на София - 24novini.bg

Манолова осветява факти за търга за боклука на София

Манолова обеща днес да разкрие схеми с боклука на столицата Манолова обеща днес да разкрие схеми с боклука на столицата
14.09.2019 | 10:40
(0 гласа)

Днес гражданският кандидат за кмет Мая Манолова обяви във фейсбук страницата си, че ще изнесе данни за търговете за боклука на столицата.

Днес, от 12.30 часа, заедно с екипа ми ще бъдем в Долни Богров,

на входа на депото за неопасни отпадъци, където ще “осветя” конкретни факти, относно обществените поръчки, свързани с боклука на София, пише тя.

"При обявяването на кандидатурата си за кмет на София на 4 септември т.г. обещах, че ще се боря с организираната алчност, която владее София години, години наред. Заявих, че схемите не обичат светлината", пояснява още Манолова.

Преди няколко дни Манолова попита защо Столичната община е обявила поръчките умишлено през летния сезон

и то цяла година по-рано, преди да изтекат договорите на почистващите боклука фирми. След отварянето на офертите, които се събираха до 9 септември, стана ясно, че и следващите 5 години ще почистват същите фирми, тоест състоянието на чистототата в столицата ще бъде идентично.

Манолова попита Фандъкова защо точно сега обявява търга и определя изпълнителите така, че те да имат договори не само в мандата на следващия кмет, но и в първата година на по-следващия. Настоящият кмет Фандъкова отговори, че

няма да допусне криза с боклука в София, но не уточни защо заговори за криза.

В социалните мрежи изобилства от фотоси на препълнени контейнери с боклук от всички столични райони, в това число и в центъра на София. А на дружеството "Чистота - Искър" - единственото общинско дружетво по чистотата - в следващите 5 години е оставен за почистване само един район. Досега дружеството почистваше три, а кметът Фандъкова обещаваше, че ще го развие и ще му повери повече столични райони за сметоизвозване и почистване.

Около 500 млн. лева годишно Столичната община отделя за чистота,

като в разхода влизат и озеленяване, транспортиране на отпадъци, дейност на завода за боклук, както и рекултувиране на отпадъците.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...