Манолова: Борисов и Ананиев излъгаха за заплатите на сестрите - 24novini.bg

Манолова: Борисов и Ананиев излъгаха за заплатите на сестрите

Мая Манолова подкрепи протеста на медицинските специалисти.
08.08.2019 | 10:55
(3 гласа)

Омбудсманът Мая Манолова застана днес пред сестрите, дошли да протестират в подкрепа на Мая Илиева, организаторката на протестите на медицинсвки работници, пред болница "Токуда", от където тя беше уволнена.

 

Унизително е заплащането на медицински специалисти в страната, затова и България е с най-малко медицински сестри на пациент в Европа.

Властта призна и обеща, че медицинските специалисти ще имат стартова заплата 950 лева от 1 юни. Здравният министър и премиерът излъгаха",

заяви Манолова пред протеста.

"Тук съм за да подкрепя една смела, достойна и вдъхновяваща жена, Мая Илиева. Това е жената, която дръзна да организира протеста и която беше наказана и уволнена за смелостта си и за достойното си поведение",

допълни общественият защитник.

"Преди 6 месеца Мая Илиева застана начело на протестите за достойно заплащане на медицинските специалисти, за достойни условия на труд, за кариерно развитие. Искания, които не са просто за здравната система и медицинските специалисти. А са искания в полза на всеки един пациент",

заяви омбудсманът.

 

Според нея "истинската причина за уволнението е опитът на работодатели, властващи, синдикат да прикрият бездействието си."

"Тяхното обединение срещу меидцинските специалисти е обединение срещу пациентите. Опит да бъдат извити ръцете на всеки, който се опитва да протестира.Такива опити за натиск над протетсиращи имаше и в Русе, и в Пазарджик, и във Враца и в други градове, където излязоха на протест. Върхът беше уволнението на Мая Илиева",

допълни Манолова.

"Но има 30 хил. Мая Илиева, това са всички медицински сестри и специалисти. Ние сме с вас, вие не сте сами", каза още общественият зашитник пред протестиращите сестри и ги покани другия четвъртък, на 15 август, от 12 часа при нея, за да обсъдят създаването на Закон за съсловните организации.

Протестиращите изчакват Илиева да си подпише заповедта за освобождаване в болницата. След това

протестът ще тръгне към Министерство на здравеопазването, където ще покажат плакатите и ще заявят исканията си.

Протестното шествие на медицинските работници ше завърши пред сградата на КНСБ.

В подкрепа на сестрите има членове на съсловните организатори на акушерите, рехабилитаторите и кинезетерапевтите. Както и сестри от болница "Токуда". 

"Колеги, които сте там вътре, знам, че и вие сте репресирани и ни чувате, но ние сме с вас", заяви една от протестиращите, обръщайки се към здравните работници, които в момента са на работа в лечебното заведение. 

 

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...