Манолова обвини ЦИК и депутати в кампания срещу машинното гласуване - 24novini.bg

Манолова обвини ЦИК и депутати в кампания срещу машинното гласуване

Манолова е категорична, че ще брани машинното гласуване Манолова е категорична, че ще брани машинното гласуване
27.06.2019 | 08:02
(1 глас)

Омбудманът Мая Манолова заяви в Благоевград, че подозренията й, че ше започне кампания за премахване на машинното гласуване, се сбъдват. Като според нея се включват организатори на изборите, различни експерти, свързани с Централната избирателна комисия (ЦИК) и дори депутати. 

 

Коментарът на Манолова дойде след изявленията на председателя на ЦИК Стефка Стоева, че цената на глас машинно гласуване е изключително висока. А според омбудсмана и на задеданието на правната комисия вчера обсъждането е било в посока на нерентабилността на машинното гласуване и проблемите, които създава.

 

С моя екип, макар да нямаме непосредствени ангажименти, свързани с изборния процес, имаме своите ангажименти да защитаваме, включително политическите права на българските граждани.

Избирателните права са сърцевината на политическите права, така че съблюдаването за честен изборен процес и за честно отчитане на резултатите и на гласа на българските граждани е тема, към която ние не можем да бъдем безразлични,заяви Манолова.

Според нея анализът на машинното гласуване показва проблем, но не заради вида гласуване, а заради лошата подготовка именно от страна на ЦИК.

Манолова припомни, че е насочила вниманието на ЦИК, че проблеми ще има заради забавянето на методическите указания, както и заради смяната на протоколите.

Тя посочи, че в протоколите на президентските избори се съдържали обобщени данни от гласуването с хартиени бюлетини и с машини. В резултат на това, анализът на изборните резултати, който може да се види на сайта на ЦИК по секции, показва, че има секции, в които машинното гласуване за една партия е завършило с повече гласове, отколкото крайният протокол. В този случай не хората хванаха машините, че броят неправилно и допускат грешки, а машините хванаха хората в избирателните комисии, че броят неправилно и допускат грешки, посочи Манолова.

 

Така и не получих отговор защо вместо да бъдат закупени машини, които биха стрували 9 млн. лв., бяха наети машини за 9 млн. лв.

Така и не получих отговор защо в случаите, в които има съмнения още при самото гласуване, не се броят контролните разписки, получени от машинния вот. Не получих отговор и защо от протоколите е премахната графата за паралелно нанасяне на резултатите от машинното гласуване. Защото по този начин тези несъответствия се установяват на една следваща фаза при повторно въвеждане на резултатите от информационно обслужване и това, което може да се направи, просто да констатираме, добави общественият защитник.

Те беше категорична, че ще брани машинното гласуване и коректното провеждане на изборите.

0
0
0
s2smodern

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...