РЗИ - Варна: Варненският залив е чист като сълза - 24novini.bg

РЗИ - Варна: Варненският залив е чист като сълза

РЗИ - Варна установи чиста вода във Варненския залив РЗИ - Варна установи чиста вода във Варненския залив
23.05.2020 | 13:00
(0 гласа)

На 21 варненски плажа състоянието на водата е "отлично", а на 2 - "добро".

 

 

Това съобщи вчера шефът на РЗИ - Варна Дочка Михайлова, позовавайки се на проби от последните дни.

Статистиката включва и ивиците в курортните комплекси. Измерителната скала включвала още две оценъчни степени - "задоволително" и "лошо", но такива не били регистрирани.

"Добро" е състоянието на Офицерския плаж, който от години има проблеми и бе затварян, както и на ивицата в "Аспарухово", която е в близост до авариралия тръбопровод за отпадни води. На база на така получените данни

няма проблем плажовете да работят

а специално на Офицерския водата е по-чиста спрямо предишни сезони.

Изследванията се наложиха заради аварията до "Аспарухово" и многобройните опасения, че водата не става за къпане, особено на плажа пред квартала. Вчера варненският клон на Басейнова дирекция съобщи за замърсявания в някои участъци на залива от проби, взети преди десетина дни. Но от данните на РЗИ излиза, че мръсотията не е засегнала водата край брега.

Михайлова съобщи, че проби през лятото ще се вземат три пъти на седмица. Добави, че след старта на аварията миналата година не са регистрирани обезпокоителни нива.

На срещата й с медиите присъстваха кметът Иван Портних и областният управител Стоян Пасев. Портних заяви, че ще се работи денонощно по тръбопровода. Както и при изявлението в сряда той даде да се разбере, че

не иска общината да носи пълната отговорност

за 9-месечния теч.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...