На 13 януари превозвачите спират превозите в знак на протест - 24novini.bg

На 13 януари превозвачите спират превозите в знак на протест

 Превозвачите заплашват от 13 януари да спрат всички превози в знак на протест, ако не бъдат изпълнени исканията им. Превозвачите заплашват от 13 януари да спрат всички превози в знак на протест, ако не бъдат изпълнени исканията им. Архив
Мария Йорданова 14.12.2019 | 16:53
(0 гласа)

От 13 януари автобусните превозвачи спират превозите в знак на протест, докато не бъдат изпълнени исканията им.  

 Превозвачите не са съгласни с размерите на тол таксите, обявяват се против системата "бонус-малус" и настояват да бъдат инкриминирани нерегламентираните превози. 

Протестиращите искат промени в Закона за автомобилните превози, с които да се спрат нерегламентираните превози.

"Автобусните превозвачи няма да оттеглят исканията си и това, което може да ги накара да преустановят протестни действия, е те да бъдат решени", заяви пред БНТ Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Тя припомни, че през февруари са изложили исканията си и пред премиера Бойко Борисов и тогава са отменили планирания протест, защото са били поети конкретни ангажименти с конкретни срокове да се изпълнят исканията им.

Милтенова подчерта, че последното нещо, за което протестират е тол системата.

"Ако проблемите ни не бъдат решени, няма да има нужда от тол система, защото няма да се движим и да извършваме превози, когато фалираме", добави тя.

За да спре протетсът на превозвачите,

министърът на трансорта Росен Желязков заяви, че промените в Закона за автомобилните превози ще бъдат предложени на следващото заседание на Министерски съвет в сряда.

Основният проблем, който имат превозвачите, според Милтенова, е нерегламентираният превоз на пътници, който трябва да бъде решен спешно чрез инкриминиране на деянието.

По думите на някои от шофьорите, хората, които извършват нерегламентирани превози понякога дори нямат шофьорски книжки. 

"Без документи са, не си плащат данъците, не си плащат осигуровките, без маршрутни разписания, взимат пътници нерегламентирано близо до нашите часове", обясни Мехмед Реджеп, който е шофьор по линията София-Гоце Делчев от 30 години.

Според автобусните превозвачи, незаконните пътнически превози достигат до 70% от пазара, което води до огромни загуби за фирмите, работещи в рамките на закона. От там искат единен орган да контролира превозите.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...