Половин България няма кризисни центрове за деца и жени, жертви на насилие - 24novini.bg

Половин България няма кризисни центрове за деца и жени, жертви на насилие

13.12.2019 | 22:12
(0 гласа)

В половината области в България няма кризисни центрове за жените и децата, които са жертви на домашно насилие. Това стана ясно на семинар, посветен на жертвите на домашно насилие, организиран от фондация "Асоциация Анимус", сдружение "Институт за социални дейности и практики" и с подкрепата на УНИЦЕФ.

 

 

Сред областите без интегрирани услуги за помощ са  Сливен, Кърджали, Ямбол и Смолян. 

В кризисните центрове за жертви на домашно насилие жените и децата получават не само психологическа помощ, но и социална подкрепа, подслон и физическа защита.

В Кърджали дори няма център за обществена подкрепа - най-разпространената социална услуга, където децата и семействата могат да получат психологично и социално консултиране, така че да преодолеят различни проблеми в развитието и общуването.

 По думите на Катя Кръстанова от  "Асоциация Анимус" в тези населени места се разчита единствено на полицията и на тел. 112.

Кризисни центрове за жени и деца, жертви на насилие, има само в девет области на страната. Същевременно социални услуги, финансирани с държавни средства има само в градовете Бургас, Търговище и Плевен, а с общински средства - единствено във Варна.

Във всички други населени места се разчита на неправителствени организации, които осигуряват финансиране единствено чрез участие в различни програми и проекти, както и от дарения.

Като добър пример от фондацията сочат Русе, където има редица услуги за жертвите на насилие - два кризисни центъра, звено "Майка и бебе", център за обществена подкрепа и т.н., които са предоставени на различни подизпълнители от неправителствения сектор.

 Кръстанова допълва, че има общини, които нямат практика да предоставят услуги на подизпълнители, но когато става въпрос специално за жертвите на домашно насилие, няма и желание, защото се отнася до тежки структури. 

"Един кризисен център изисква не само психолог и социален работник, но и 24-часово настаняване, мерки за физическа защита на настанените и добри  механизми за взаимодействие с институциите. Наред с това жертвите имат нужда от юридическа защита, а често и от медицинска помощ", допълва тя. 

Всичко това може да бъде осигурено например в т.нар. Зона закрила - центрове за застъпничество и подкрепа, насочени към децата. Там децата, жертви на престъпления, могат да получат не само психологическа помощ и социално застъпничество, но и медицински консултации и правна помощ и да им бъде осигурен щадящ разпит в защитена среда в рамките на досъдебното и съдебно производство.

Тези центрове са лицензирани от Агенцията за закрила на детето, но самата услуга ще стане възможна след влизането в сила на Закона за социалните услуги, където за пръв път се дава рамка за интегрирания подход и интегрираните услуги. Законът трябваше да влезе в сила от 1 януари 2020 г., но социалното министерство реши да го отложи, за да се даде време да се обясни смисълът му и да се разговаря с настроените срещу него родителски групи, които виждат заплаха от отнемане на деца, обясни още Кръстанова.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...