БАБХ започва проверки на всички пилешки продукти от Полша - 24novini.bg

БАБХ започва проверки на всички пилешки продукти от Полша

БАБХ ще взима проби от птичето месо и негови субпродукти поради зачестилите нотификации за салмонела. БАБХ ще взима проби от птичето месо и негови субпродукти поради зачестилите нотификации за салмонела. Архив
Петя Иванова 13.12.2019 | 13:50
(0 гласа)

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ)  започва да взима проби за лабораторно изследване на всяка пратка с птиче месо и субпфродукти от Полша, предназначени за България. Това съобщиха от пресцентъра на агенцията. 

 

 

Предприетите действия са във връзка със зачестилите нотификации в Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF) за наличие на салмонела в птиче месо с произход Полша. 

Птичето месо и продуктите от него ще бъдат забранени до получаване на резултата. При положителни резултати за наличие на салмонела, БАБХ ще предприема действия, съгласно действащото законодателство.

От Агенцията по храните припомнят, че миналата седмица БАБХ предприе взимане на проби на пристигащите в страната ни пратки с птиче месо от един и същи полски производител, след като бяха получени няколко нотификации за заразено със салмонела охладено месо.

Към момента БАБХ проверява пратка замразено пилешко месо, замърсено със салмонела, след получен сигнал късно снощи по нотификация в RASFF, създадена от Италия, за птиче месо с произход Полша. Предприети са незабавни действия за установяване на проследяемостта на месото. Предстои да бъде извършена детайлна проверка.

 

При откриване на налични количества от засегнатите партиди, те ще бъдат изтеглени от пазара и възбранени. В получената нотификация не се споменава полската фирма, за която до момента бяха издадени нотификации.

След извършване на проверката, резултатите от нея ще бъдат оповестени.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...