Скандално! ОИК газят закона, за да спасят кандидати на ГЕРБ - 24novini.bg

Скандално! ОИК газят закона, за да спасят кандидати на ГЕРБ

06.10.2019 | 20:30
(0 гласа)

Читатели на 24новини изпратиха до нас сигнал със скандално решение на ОИК - Горна Оряховица, в което местната Общинска избирателна комисия (ОИК) нарушава първо закона, а след това и указания на ЦИК, за да регистрира кандидата за кмет на ГЕРБ. 

 

Още по-скандално е, че след решението на ОИК и пуснатите жалби, решението се бави и тепърва ще се чака да се събира Върховният административен съд,

с което, според наш читател, се прави с цел да се прехвърли денят на избори и кандидатът, който е регистриран в нарушение на закона да бъде избран за кмет. 

В конкретния казус ЦИК изпраща писмо от ОИК - Горна Оряховица, с което информира комисията, че кандидатът за кмет и общински съветник Добромир Добрев не отговаря на изискването за регистрация според решение на 966-МИ на ЦИК, тъй като няма настоящия адрес на територията на общината.

Последният настоящ адрес на кандидата е в град Русе, след което не е променен в Горна Оряховица.

Местната комисия, обаче, не се съобразява с предписанието на ЦИК да дерегистрира кандидата и приема, че настоящият му адрес е същият като постоянният в Горна Оряховица, въпреки че според проверката на ГРАО кандидатът не отговаря на условията. 

Писмото на ЦИК до ОИК-Горна Оряховица

Юристи, до които 24новини се допита, коментираха, че според Закона за гражданската регистрация настоящият адрес се заявява изрично и при отписване от един, това не означава автоматично, че постоянният адрес става настоящ.

Така на практика със заличен настоящ адрес не е ясно къде живее кандидат-кметът през последните 6 месеца и именно затова ЦИК прави предписание за отстраняване на кандидата.

По подобен казус ОИК-Сливен дерегистрира кандидат за общински съветник, който, обаче, не е от управляващата партия. 

Така на практика излиза, че органът, който трябва да организира изборите на място - Общинската избирателна комисия, взема по-скоро партийни, а не професионални решения, ядосва се читателят, изпратил ни сигнала. 

ОИК в страната са 265 със средно 11 души състав, които получават заплатите си от държавния бюджет, основаващ се на данъците на хората, а възнаграждението е около 1000 лева на месец. 

ОИК се формират като всяка парламентарна партия има право да предложи членове и партия с представител в Европарламента, според тежестта си в НС. Така напрактика повечето комисии се доминират от ГЕРБ и БСП, а останалите имат по-често по 1 или 2 членове.

Често в Комисиите попадат хора, които не познават Изборния кодекс и решенията на ЦИК, а един или двама дирижират цялата работа, сочи опитът в последните години.

Така на практика данъкоплатците плащат отново на партийни кадри, които не успяват да изпълнят задачата си за провеждане на прозрачни демократични избори. 

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...