Променят правилата за експлоатация на газовите бутилки за бита - 24novini.bg

Променят правилата за експлоатация на газовите бутилки за бита

06.10.2019 | 09:40
(0 гласа)

До 200 мл отклонение се допуска при зареждане на газови уредби на автомобилите по бензиностанциите. Проверки на точността на уредите извършват от Българския институт по метрология.

 

Междувременно нова промяна в закона за горивата ще допусне отново газови бутилки за бита да се зареждат на автогаз станции, което може да се окаже опасно, според експерти.

Основна отговорност за съхранението и експлоатацията на газови бутилки в бита, всъщност носи потребителят. По закон бутилките трябва да бъдат проверявани дали са технически изправни на пет години.

"Най-честите нарушения всъщност са това, че потребителите ги пълнят по автогаз станции, където се случва най-опасното нещо, бутилките се препълват и след това, съхранявани при по-висока температура, е възможно да избухнат", коментира за Канал 1 на БНТ Маргарита Ковачева, директор безопасност в компания доставчик на бутилиран газ.

В момента подобно зареждане е забранено. Нови изменения в закона за горивата подготвяни от икономическото министерство обаче предлагат отново да се разреши.

"Контролът на бутилките, газовите уредби на автомобилите е на хартия добър, при приложението недостатъчен", каза Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Контрол на точността на уредите за зареждане по автогаз станциите извършват от Българския институт по метрология. Специален еталон, през който преминава газта, се прикачва към колонката. Той отчита дали има разлика между измереното от него и от колонката.

При съмнение за точността, потребителите винаги могат да сигнализират институцията.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...