Мароканките на бунт: искат легален извънбрачен секс - 24novini.bg

Мароканките на бунт: искат легален извънбрачен секс

Мароканските жени излязоха на демонстрация - искат легален извънбрачен секс Мароканските жени излязоха на демонстрация - искат легален извънбрачен секс
23.09.2019 | 23:23
(0 гласа)

Стотици мароканки излязоха на бунт с искане за легализиране на секса извън брака и на абортите. "Искаме легален извънбрачен секс!", гласяха плакатите на протестиращите жени, предадоха световните агенции.

 

 

Жените декларираха, че са нарушили онова, което определят като "несправедливи" закони на страната си, наказващи извънбрачните интимни отношения и абортите.

Изявлението идва в момент, когато мароканската журналистка Хаджар Райсуни е изправена пред съда поради твърдения, че е правила извънбрачен секс и незаконно е прекратила бременност.

"Ние, гражданите на Мароко, декларираме, че сме извън закона", заявиха жените в текста, публикуван в мароканските медии. Манифестът ще се появи във френския вестник "Льо Монд" във вторник. "Ние нарушаваме несправедливите и остарели закони", гласи текстът, който е написан в съавторство с печелилата награди френско-мароканска авторка Лейла Слимани.

"Правим секс извън брака. Страдаме, даваме възможност или сме съучастници на аборта", декларират подписалите манифеста 490 мароканки. Член 490 от Наказателния кодекс наказва сексуалните отношения извън брака. Законът забранява и всички аборти, освен ако животът на майката не е застрашен.

Режисьорката Соня Тераб, съавтор на протеста, заяви, че подписалите са "учители, банкери, домакини, студенти, художници и интелектуалци".

28-годишната журналистка Хаджар Райсуни се изправи в трето изслушване по време на процеса за предполагаеми сексуални отношения извън брака и "незаконен аборт".

Райсуни, нейното гадже на Судан, лекар, медицинска сестра и медицински секретар остават в ареста, откакто бяха задържани в края на миналия месец. Нейният лекар и двама помощници са обвинени в извършване на аборт и съучастие в аборта.

Между 600 и 800 аборти се извършват всеки ден в Мароко "на тъмно", сочат оценките.

Миналата година Мароко съди хиляди хора за извънбрачен секс, 170 души за това, че са гейове и 73 за прекратяване на бременността.

В началото на 70-те години на миналия век, в подобен текст, французойките, нарекли себе си "343 уличници", заявиха, че са направили аборт, когато това все още беше незаконно, припомня АФП.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...