Местните избори - тежката битка на ГЕРБ без Цветанов - 24novini.bg

Местните избори - тежката битка на ГЕРБ без Цветанов

10.08.2019 | 17:00
(1 глас)

Остават още няколко седмици до края на номинациите на общинските структури на ГЕРБ за кметове на населени места и членове на Общинските съвети. След това кандидатурите трябва да се одобряват от Изпълнителната комисия на партията, но конфликти вече изникнаха в няколко областни града.

 

В част от градовете се правят своеобразни чистки на настоящи управници, а в други конфликти избуяват извън структурите и вече става видими за обществото.

 

В момента ГЕРБ имат 21 от 28-те кметове на областни градове. Защитата на кметските постове ще е изключително важна за управляващите, за да запазят позициите си както по места, така и на следващите парламентарни избори.

В Благоевград настоящият кмет Атанас Камбитов получи номинация за следващ мандат, но такава има и за бившия ръководител на ГЕРБ-Благоевград Йордан Андонов. Структурата в града е силно разделена, а намеса от централното ръководство ще е наложителна, ако не искат изненади на местните избори.

Сериозен конфликт се зароди в Русе след като Изпълнителната комисия на ГЕРБ реши да смени кмета Пламен Стоилов като общински председател на партийната структура. Членовете на ГЕРБ изпратиха две декларации до Борисов в подкрепа на кмета. А няколко дни по-късно Стоилов обяви във фейсбук, че не усеща достатъчна подкрепа от ръководството на ГЕРБ и затова е решил да отклони номинацията и да не се кандидатира за следващмандат.

Според част от местните жители причината за проблемите и промените е, че настоящият градоначалник е близък до бившия заместник на Борисов – Цветан Цветанов.

Според запознати Борисов е снел доверието си от и от кмета на Видин Огнян Ценков. Номинирани за кметския пост са трима от местната структура.

Безспорни са кандидатурите на Живко Тодоров в Стара Загора, Димитър Николов в Бургас, Любомир Христов в Шумен.

Не е ясно какво ще се случва във Варна, където управлява Иван Портних. Преди около месец кандидатурата му се смяташе за безспорна, но няколко проблема в града, сред които кръговото кръстовище за милиони, което протече при първия дъжд, булеварда върхо новоремонтирания стадион, може да му изиграят лоша шега.

В Пазарджик местната структура на ГЕРБ издигна бившият директор на пазарджишката пожарна комисар Иван Панайотов. Едва преди дни той се е пенсионирал след 36 години служба в системата на МВР – Пожарна безопасност. В момента градът се управлява от Тодор Попов, който беше независим кандидат на последните избори, но се смята за по-близък до БСП. 

Проблем за ГЕРБ ще бъдат Плевен и Добрич, където на последните местни избори победата им беше измъкната на балотажа от кандидатите на десницата, обединена през 2015 година в Реформаторски блок.

 

Борисов не пропуска събрание на ГЕРБ, на което да спомене Плевен и дори и за незапознатите е ясно, че загубата в града е понесена тежко от премиера и сега битката ще е ожесточена. Местната структура на партията е номинирала петима за поста, а последната дума ще се каже в централата.

Битката за столицата може би ще е най-тежката за ГЕРБ на предстоящите избори. Настоящият кмет Йорданка Фандъкова не коментира дали ще се кандидатира отново, но по действията й изглежда, че няма намерение да се оттегля. Този път победата й не е съвсем сигурна, тъй като в последните години се натрупаха силни негативи, най-вече около некачествените ремонти.

Именно от София тръгна и възходът на ГЕРБ. Местните избори в столицата бяха първите спечелени от премиера Борисов, а според редица анализатори загуба на същите избори може да донесе тежки проблеми за цялата партия.

Това ще бъдат и първите избори без Цветан Цветанов, който оглавяваше всеки предизборен щаб и държеше най-близка връзка със структурите.

Изпитанието за ГЕРБ ще е голямо, дали разчистването на масата в летните месеци ще помогне или ще отвори по-големи проблеми за Борисов ще стане ясно съвсем скоро.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...