Всички съветници в София искат поскъпване на паркирането - 24novini.bg

Всички съветници в София искат поскъпване на паркирането

Синя и Зелена зони ще поскъпнат и това го искат всички общинсик съветници в София. Без гражданите Синя и Зелена зони ще поскъпнат и това го искат всички общинсик съветници в София. Без гражданите
09.05.2020 | 13:00
(0 гласа)

Управляващите от ГЕРБ в София се разминаха по въпроса за повишаването на цената на паркирането в столицата. Но срещу поскъпването няма общинсик съветници - всичик са за, а опозиция останаха май само гражданите.

 

 

КАКВО СЕ ИСКА

Искането на Столичният общински съвет е да обсъди варианти за удължаване на времетраенето на синята зона.

Вече се водят разговори между общински съветници и представители на столичната администрация и че през пролетта, тоест сега, ще бъде внесено официален доклад за гласуване на промени в тарифите в посока поскъпване, но и на обхвата на услугата.

Мисли се как тя да продължи да събира пари от гражданите и след 19.30 ч. в работните дни, а в събота- след 18 ч.

Говори се и за въвеждане на зона и в неделя, както и за увеличениее на цената й.

КОЛКО СКЪПО СТАВА ПАРКИРАНЕТО

Засега няма единно становище каква да е новата цена на услугата. Това ще се решава в хода на обсъжданията.

МОТИВИТЕ

По данни на ЦГМ отпреди кризата синята зона се пълни до 95-96 на сто при "здравословни" нива от 80-85%. А идеята била не да се пълни на 100 %, а да оставато боротин места за паркиране, казват от ГЕРБ.

КОЙ Е ЗА:

Едва 6 месеца след избирането на общинските съветници, днес вече всички партии се обединиха срещу столичани.

Тези идеи за повишаване на цената на паркирането се защитават най-силно от независимия общински съветник от "Спаси София" Борис Бонев.

ГЕРБ също са за, но не всички в упарвляващото мнозинство са на едно и също мнение. "На този етап темата за поскъпване на синята и зелената зона не се обсъжда", каза директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев пред БНТ.

Думите на Дилчев се различават обаче от казаното от зам.кмета по транспорта на София и негов началник Кристиан Кръстев преди извънредното положение. През март Кръстев заяви по Би Ти Ви, че общината обсъжда увеличаване на цената на платеното паркиране.

"Това е настроение не от месец-два, а от години насам - заради това, че когато зоните са запълнени, в пикови часове няма свободни места. Това довежда до логиката зоната да бъде увеличена като цена", обясни Кръстев. "Идеята е да може да се използва повече градският транспорт", допълни той.

Искането за увеличаване на цената на платеното паркиране се подкрепя както от представители на управляващата коалиция ГЕРБ-СДС.

На същото мнение са обаче и опозицията - както уж десните "Демократична България", така и левите от БСП.

Така опозиция остават единствено гражданите, които освен че плащат за паркиране вече в целия широк център, се налага и да търсят места по 40 минути, шофирайки по преките в центъра, въпреки че самият замисъл на синята и зелената зона не беше замърсяване на въздуха и хаос с паркирането, в това число и по тротоарите.

КАКВО СПАСЯВА СТОЛИЧАНИ ОТ ПО-СКЪПОТО ПАРКИРАНЕ

Освен появата на COVID-19, като причина за отлагането на по-скъпата синя и зелена зона може да се посочи и поредното отлагане на пускането на третия лъч на метрото. Допреди налагането на извънредното положение от Столичната община твърдяха, че участъкът от "Красно село" до Нотариата ще заработи през май.

Пускът на трасето до ж.к. "Хаджи Димитър" бе планиран за лятото.

Преди дни кметът Йорданка Фандъкова призна, че стартът на целия участък се отлага за юли или август, като това е четвъртото отлагане на пускането.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...