Уволниха консула ни в Хага - събирал такаса "коронавирус" - 24novini.bg

Уволниха консула ни в Хага - събирал такаса "коронавирус"

МВнР уволни консула ни в Хага, посланикът в Нидерландия ще дава обяснения за позорната такса МВнР уволни консула ни в Хага, посланикът в Нидерландия ще дава обяснения за позорната такса
07.04.2020 | 17:53
(0 гласа)

Консулът ни в Хага бе отстранен от длъжност след нечуван скандал, след като бе разобличен, че е събирал незаконно "такса коронавирус" за услуги в посолството.

Тарифата била по 5 евро за българи и по по 10 евро - за нидерландци.

Това съобщиха от пресцентъра на Външното ни министерство. Заради недопустимото поведение на дипломата, външният министър Екатерина Захариева го отзова. По нейна заповед задграничната командировка на Свилен Илиев, завеждащ консулската служба в посолството ни в Хага, Кралство Нидерландия, е незабавно прекратена.

"Причината е, че той събира незаконно „такса“ коронавирус от посетителите в консулската служба на посолството: по пет евро за български граждани и десет евро за нидерландски и други граждани", обясниха от МВнР.

„Това поведение е напълно несъвместимо с българската дипломатическа служба и не може да бъде толерирано по никакъв начин.

Благодаря на всички служители на МВнР, които денонощно са на разположение на българските граждани във всички точки на света“, каза Екатерина Захариева.

Според Закона за държавните такси (ЗДТ), парични суми се събират от органите на съдебната власт, от другите държавни органи и бюджетни организации в размери, определени с тарифи, одобрени от Министерския съвет.

Таксите за предоставяне на административни и консулски услуги от страна на МВнР в задграничните представителства са определени в Тарифа №3 по ЗДТ.

В тази тарифа не е предвидена възможност за събиране на друг тип такси, освен изрично предвидените

в нея, а съгласно ЗДТ „недължимо платени такси се връщат по искане на заинтересованата страна“.

Спрямо консула Свилен Илиев ще бъде образувано дисциплинарно производство. Поискани са и обяснения от посланика ни в Кралство Нидерландия Румен Александров. Сигнали за корупция може да изпращате към Инспектората на МВнР на телефон +359 800 16 070, на мейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. , както и чрез сайта на министерството: https://www.mfa.bg/bg/anticorruption

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...