Ректорът на Художествената академия подаде оставка, няма пари за заплати - 24novini.bg

Ректорът на Художествената академия подаде оставка, няма пари за заплати

Заради ремонти по сградата на Националната художествена академия, ректорът на Академията подаде оставка, а преподавателите и служите останаха без заплати. Заради ремонти по сградата на Националната художествена академия, ректорът на Академията подаде оставка, а преподавателите и служите останаха без заплати. Архив
14.12.2019 | 10:52
(0 гласа)

Ректорът на Националната Художествена академия проф. Николай Драчев подаде оставка вчера пред Академичния съвет, съобщи БНТ. 

 

 

Причината за оттеглянето му е, че над 200 преподаватели и служители на Академията са останали без заплати през ноември и декември. Ректорът твърди, че причината са малкия бюджет на учебното заведение и големите разходи. 

Министърът на образованието Красимир Вълчев пък заяви,че средствата са похарчени за ремонти и Министерството на образованието не може да отпусне повече средства. 

За първи път в историята на Академията преподавателите останаха без заплати в два поредни месеца, и то преди Коледа.

Доц. Роберт Цанев, от катедра "Резба", заяви пред БНТ, че за ноември са получили само аванс, оттогава не е постъпил нито лев по сметките им.

"Най-лошото е, че никакви обяснения не идваха и всъщност нещата са предизвестени още лятото, когато сме били във ваканция и никой не е сигнализирал в каква ситуация е изпаднала Академията", допълва той. 

Дречев е в края на своя четиригодишен мандат. Той заяви, че е основателно колегите му да протестират за заплатите си, но средствата на НХА са малко. 

"Имаме разходи в рамките на тази учебна година, които са неотложни и трябваше да се изпълнят, тъй като ние реално в средата на учебната година трябваше да прекъснем учебния процес", обясни той и допълни, че това са фактически нетложни разходи - ток, вода, парно - 396 000 лева, различни услуги - 479 000, командировки - 55 000, ремонти - 64 000. 

Проф. Георги Янков, катедра "Плакат и визуална комуникация", смята, че някои ремонти могат да изчакат, но хората не може да останат без пари. 

"Може ли такова нещо, значи някои ремонти могат да изчакат, но не хората да останат без пари и доколкото и аз вече съм се консултирал - в един бюджет това перо, заплати, е неприкосновено, не може да се пипа, не може да го слагаш в капиталови разходи каквито са ремонтите", коментира той.

Просветният министър Красимир Вълчев е подписал заповед за одит. Той заяви, че няма възможност да се дофинансира университетът, тъй като се финансират всички училища по формула. 

Дали ректорът е взел правилните решения и къде са отишли парите за заплати - това се събра да обсъди снощи Академичния съвет. В крайна сметка проф. Драчев подаде оставка, която трябва да се гласува и от Общото събрание.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...