Правителството трябва да изготви план за медиите - 24novini.bg

Правителството трябва да изготви план за медиите

Народните представители приеха правителството да изготви план за азвитието на медиите в България. Народните представители приеха правителството да изготви план за азвитието на медиите в България. Архив
06.12.2019 | 19:22
(1 глас)

Народното събрание прие правителството да изготви план за развитието на българските медии в срок до 31 март 2020 година.

 

 

Решението е част от проекта за разисквания за свободата на словото, който е внесен от народните представители от БСП.

Приетите текстове предвиждат планът да съдържа модел за финансиране на обществените медии, който да гарантира финансовата и редакционната им независимост.

По време на дебатите в пленарна зала председателят на Комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов от ГЕРБ заяви, че

от ГЕРБ нямат нищо против да се помисли за правила за функция на медиите. 

"Демокрацията е низ от правила и закони, то не е анархия, така че медиите не правят изключение да създадем такъв живот, в който да спазваме демократичните порядки на цялото общество“, допълни той.

Според Крум Зарков от БСП обаче

"свободата на словото е да се създадат условия за журналисти, които да отразяват обективната истина". 

"Свободата на словото е да се гарантира тези, чиито професия е това, да не бъдат удавяни от анонимни сайтчета за влияние. Свободата на словото е системна работа на правителството“, допълни социалистът. 

Първоначално левицата предлагаше Министерският съвед до 1 февруари 2020 година да предложи на парламента стратегия за развитието на медийната среда в България.  Проектът на решение обаче претърпя промени по предложение на народния представител от ГЕРБ Тома Биков. Промените на текстовете предвиждат правителството да изготви план за медийната среда и срокът за изготяването му да е до 1 март 2020 година.

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...