Две медии са глобени за 25 хил. лв. заради публикувани лични данни - 24novini.bg

Две медии са глобени за 25 хил. лв. заради публикувани лични данни

По думите на Караджов през годината са подадени общи 60 жалби срешу медии, които изнасят лични данни и отказ от заличаването им. До момента, обаче, само две жалби са приети за основателни.  По думите на Караджов през годината са подадени общи 60 жалби срешу медии, които изнасят лични данни и отказ от заличаването им. До момента, обаче, само две жалби са приети за основателни.  Архив
05.12.2019 | 08:39
(0 гласа)

Две онлайн медии са глобени от Комисията за защита на личните данни за общо 25 хил. лева след подадени жалби. Това заяви пред в. "Сега" Венцислав Караджов, председател на ведомството. 

 

 

Санкционираните издания са публикували снимки от лични профили във "Фейсбук", при което са обявили за арестуван човек, който има еднакви имена с лице, което наистина е задържано.

По думите на Караджов през годината са подадени общи 60 жалби срешу медии, които изнасят лични данни и отказ от заличаването им. До момента, обаче, само две жалби са приети за основателни. 

По думите на Караджов санкцията срещу НАП заради теча на лични данни след хакерската атака през юли изглежда атрактивна - 5,1 млн. лева, но проверките на КЗЛД са показали, че няма повтарящи се или тежки нарушения  от страна на държавни органи и институции.

Председателят на Комисията за защита на личните данни обясни, че едва около 10% от постъпилите жалби са срещу държавни институции, а  проверките са показали, че само една трета от тях са основателни. 

В последните няколко години граждани подават жалби срещу НОИ, МВР, прокуратурата, Висшия съдебен съвет, Държавната агенция за закрила на детето, Столичната община, Агенцията по вписванията, срещу кметове и общини.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...