Да почерпят Сава, Владислав, Слави - 24novini.bg

Да почерпят Сава, Владислав, Слави

Свети Сава Свети Сава
05.12.2018 | 08:45
(0 гласа)

Българската православна църква чества на 5 декември празника  Св. Сава. На този ден празнуват именниците - Сава, Савка, Владислав, Владислава, Слав, Слави, Славка, Славчо.

 

 

Св. Сава се родил в 4 в. в Кападокия в знатно и богато семейство. Като младеж обаче се отдал на строг постнически живот, преминал всички монашески служби с послушание и усърден труд. Той обаче желаел пълна самота, за да може всецяло да се предаде на молитва. Веднъж, като заспал след дълга молитва, в съня си видял ангел, който му посочил една пещера на мястото, където се намирал изсъхналият Силоамски поток. Като се събудил, преподобни Сава се отправил към това място и се поселил в пещерата. След няколко години на уединение към него започнали да се присъединяват други и така е основан манастирът "Св. Сава Освещени".

За народа Свети Сава е жена - светица, сестра на Варвара и Никола. Тя е покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника като на светец - мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).

Обредните практики на Св. Сава са сходни като тези за Св. Варвара - двете сестри подготвят всичко за деня на брат им Никола. "Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава", казва  народът. Сава е свързана и с плодовитостта, затова на този ден булките без деца изпълнявали ритуал заедно с най-старата жена в дома.

Жената, която искала дете правела обреден хляб. Започвала да пресява брашно със сито обърнато наопаки, а най-старата жена й казвала "Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема". Предците ни изпитвали страхопочитание към Св. Сава, защото вярвали, че "засява" болестите по хората, от там идва и израза "Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява".

 

Днес се подготвя Никулденската трапеза, а на някои места приготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен. 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Нагоре...