Радев обвини Борисов, че дава пари само на кметовете от ГЕРБ - 24novini.bg

Радев обвини Борисов, че дава пари само на кметовете от ГЕРБ

27.06.2020 | 18:27
(0 гласа)

„Има несъразмерност във финансирането на големите и малките общини. Ако загубим малките, ще бъде пагубно, ще загубят и големите“.

 

 

Това отбеляза държавния глава Румен Радев във втория ден на посещението си в Шуменско, цитиран от БГНЕС.

Президентът смята, че общините получават подкрепа от държавата според партийната принадлежност на кметовете и затова е необходима промяна на тази порочна практика. 

Днес президентът участва в тържественото честване на празника на Каспичан, а преди това се срещна с кмета на града Милена Недева и нейния екип.

Радев бе посрещнат от почетен караул на централния площад „Възраждане“ в града, където Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет. Венци и цветя бяха поднесени пред мемориал „Майка България“ в памет на загиналите за свободата на родината.

В приветствието си към гражданите държавният глава посочи, че е необходимо да се създават по-добри условия за живот в малките населени места,

защото младите хора там също искат качествено образование, здравеопазване, работа и обществени услуги. Президентът изтъкна, че държавата има неотменим ангажимент да подкрепи младите хора да остават в малкия град, да учат, да се реализират и да бъдат достойни граждани и наследници на своя край. „България ще бъде успешна, когато и малките общини са силни и независими финансово“, подчерта Румен Радев, който обсъди перспективата за финансова децентрализация на общините в разговора си с кмета на Каспичан.

Кметът Милена Недева отчете пред президента проблемите, свързани с все по-ниската раждаемост, високата смъртност и напускащите Каспичан млади хора,

като основни предизвикателства за града. Недева посочи, че сред основните критерии за държавно и европейско финансиране е броят на жителите на дадено населено място, което не е достатъчно добър измерител на необходимостта от финансова подкрепа.

Радев добави, че държавата трябва да подпомага уникалните местни дребни производства по примера на други европейски страни.

В словото си пред гражданите на Каспичан държавният глава сподели, че е получил от кмета на града подарък - розетата от Плиска. „Нека гледаме назад към нашето славно минало, нека го пазим. Но да виждаме и себе си в бъдещето и нашата отговорност за това!“, заяви президентът. Румен Радев увери, че като държавен глава ще положи усилия да продължават дейностите за разкриване на огромното национално богатство и духовното наследство в древната столица Плиска.

В рамките на посещението си в Североизточна България, президентът посети и Нови пазар, първата българска столица Плиска, новият храм „Св. Димитър“ в с. Стан и местен завод за санитарна керамика.

Днес държавният глава разгледа и скалния релеф „Мадарски конник“, заедно с кмета на с. Мадара.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...