Почти половината ученици не достигат минималното ниво на грамотност - 24novini.bg

Почти половината ученици не достигат минималното ниво на грамотност

От 70 изследвани държави, България е между 50-то и 60-то място по четене. От 70 изследвани държави, България е между 50-то и 60-то място по четене. Архив
04.12.2019 | 13:20
(0 гласа)

47% от българските ученици не са достигнали минималното ниво на грамотност по четене. 53% пък са достигнали второ равнище и нагоре. Това става ясно от данните на международно изследване на образователните резултати PISA, проведено през 2018 година. Данните от проучването бяха представени от Министерството на образованието. 

 

 

По математика успеваемостта е 56%, а по природни науки - 53%.

Изследването се провежда за седми път и е сред 15-годишпните ученици. В проучването за 2018 година са включени 6000 ученици от 197 училища в страната, като най-много са децата от 9 клас.

Всяка година с проучването се оценяват знанията на учениците в три области - четене, природни науки и математика. В изследването са включени 70 държави и се провежда изцяло чрез компютри.

В сравнение с другите държави, взели участие в изследването PISA, българските ученици са между 50-то и 60-то място по четене, от 70 държави

посочи министърът на образованието Красимир Вълчев. 

През 2018 година основно е изследвана четивната грамотност - умение за писане и четене. По време на проучването са зададени 273 въпроса. Всеки ученик се явява на две сесии, всяка по 60 минути. 

Включена е и нова област - гладко четене, която влиза в общото оценяване. Резултатите сочат още, че  момичетата са с повече точки от момчетата. В София се отбелязва срив на резултатите, като спадът е 30 точки.

На първо място в изследването по четене е Китай с 555 точки. С най-нисък резултат са Филипините. Резултатът на България по четене е 420.

Изненада тази година е Естония, която е изпреварила Финландия.

"За нас резултатите не са изненадващи. Те отговарят на националните ни външни оценявания, които се оказват надеждни", заяви министърът на образованието, но добави, че тези резултати са и разочароващи. 

"Трябват повече усилия. Закъсняхме с промените в закона за предучилищното образование, обясни той. Проблемът е в трансформирането на знания в умения. Това ни показват и резултатите в PISA", каза още Красимир Вълчев. 

Според него факторите, които трябва да се подобрят са учебните програми, учителите трябва да променят методите си на преподаване, трябват да има повече мотивирани учители, както и повече учебни часове.

По думите на министъра учениците, които са в семейства, в които липсва отношение към образованието, се увеличават.

Не очакваме следващите резултати да са по-добри. Това, че са малко по-лоши, не означава, че имаме напредък, коментира още Вълчев. Според него проблемът е в запазване на високите негативни резултати.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...