Скандал "Кръстовищегейт": Борисов дава 80 млн. лв. за дефектен път във Варна (видео) - 24novini.bg

Скандал "Кръстовищегейт": Борисов дава 80 млн. лв. за дефектен път във Варна (видео)

Дрон показва елипсовидното кръстовище и преминаването на булеварда през стената на стадиона Иво Станков
25.04.2019 | 11:31
(0 гласа)

"Искам да попитам министър-председателя и кмета на Варна те с дефектни милиони ли плащат, та приемат дефектните ремонти, извършени с тях?" Това попита в ефира на NOVA председателят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов премиера Бойко Борисов за станалото нарицателно ново кръстовище във Варна. То е част от реконструкцията на бул. "Васил Левски" във Варна за 80,5 млн. лева, дадени от бюджета.

 

Кръстовището е криво, дефектно, елипсовидно, вместо кръгово и преминало през трибуните на стадион, поради некачествено проектиране.

Снимка: Новото криво кръгово кръстовище на бул. "Васил Левски" във Варна, за 80,5 млн. лв. държавни пари

"Кръстовищегейт" е новият строителен скандал у нас.

Касае се за проект, финансирана от правителството с 80.5 млн. лв. в община Варна, където кмет е Иван Портних от ГЕРБ.

Кръстовището на бул. "Васил Левски" и бул. "Цар Освободител" стана пример за това как заради масово прилаганата практика на т.нар. инженеринг при изпълнение на строителни обществени поръчки с многомилионни бюджети, те най-често завършват с незадоволителни резултати, казват от Камарата на архитектите.

От няколко дни социалните мрежи обикалят видеа от дронове с кадрите от елипсовидното и наклонено кръстовище във Варна, строено от кмета на ГЕРБ Портних.

Мащабната реконструкция на бул. "Васил Левски", която трябваше да бъде завършена предизборно до края на април, показа дефекти:

обърнат наклон, крушовидна, елипсовидна форма на кръговото кръстовище и много лоша видимост.

Кръстовището ще бъде фанфарно открито на Великден.

Снимка: Елипсовидно, но не и кръгово е кръстовището от пътя за 80,5 млн. лева, архитектите са възмутени

 

Както бе открит фанфарно

с Бойко Борисов мостът в Стара Загора, който вместо да бъде уширен с проект за 14,6 млн. лева, бе стестен от кмета на ГЕРБ там Живко Тодоров.

Именно на този мост хората

освиркаха премиера Борисов и му дадоха вафла "Своге"

с намек за строителя на пътя до Своге, където загинаха 20 души - фирма "Трейс". Същата фирма построи и въпросният стеснен мост, а към нея  вече има повдигнати обвинения от прокуратурата. Борисов си тръгна от церемонията по рязането на лента и откриването на злополучния мост там за по-малко от 5 минути и каза, че протестиращите са платени.

Аналогична ситуация се очертава и във Варна с кривото кръстовище за 80,5 млн. лв. на другия кмет на ГЕРБ - Иван Портних.

Ремонтът там се прочу с абсурда си още миналата година, когато 24новини.бг показа как булевард "Васил Левски"

буквално премина през последните редове на стадион "Спартак" в града и стената на стадиона трябваше да бъде разрушена, заради ремонта на пътя.

Снимка: Строителен абсурд - булевардът премина през стената на стадиона във Варна, плаща Бойко Борисов с парите на гражданите - 80,5 млн. лв.

 

Проектът е направен на т.нар. инженеринг - тоест проектира строителят, а не отделен проектант, срещу което се изказаха от Камарата на архитектите в България.

Според тяхна позиция, изложена първо във фейсбук, а после и на брифинг вчера,

кръговото кръстовище всъщност е елипсовидно, крушовидно и опасно.

Те дадоха пример с преразход на материали за трите двуетажни кръстовища, построени по проекта. Тези три кръстовища са ненужни и нефункционални, казват архитектите. Според тях няма оставена възможност за движение на пешеходци в нито едно от тези три кръстовища. А особено възмущение предизвика в архитектите бетонирането на терени, които би трябвало да бъдат озеленени.

Председателят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов припомни още скандални подробности.

Едната е, че реконструкцията на бул. "Васил Левски" е била извършена по проект от 80-те години, който няма нищо общо със състояние на инфраструктурата във Варна повече от 30 години по-късно. Другата - че проектът е бил преработван "в движение" по време на самото строителство, което според него носи рискове за сигурността впоследствие.

Снимка: Кривото и не кръгово кръстовище се плаща с 80,5 млн. лева държавни пари на кмета на ГЕРБ във Варна

 

Вчера зам.-кметът на Варна Христо Иванов по време на последващ кризисен брифинг, свикан спешно в 17 ч., заяви, че

мненията на камарата и архитектите били "спекулативни".

На това обаче архитектите отговориха: "Световните тенденции са в градовете изобщо да няма пътни магистрали... Колкото по-голяма е една улица, толкова повече трафик привлича тя. Освен това за всички живеещи наоколо ще е проблем – висока скорост, високо замърсяване, висок шум, а освен това и предпоставка за пътни инциденти", обясни днес пред "Нова телевизия" Борислав Игнатов - председател на Камарата на архитектите.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...