Леките упражнения подобряват паметта - 24novini.bg

Леките упражнения подобряват паметта

Дори леки физически упражнения са достатътчни да подобряване на паметта Дори леки физически упражнения са достатътчни да подобряване на паметта
27.09.2018 | 14:21
(0 гласа)

Леките упражнения незабавно подобряват паметта, сочи проучване на британски учени. Дори елементарни физически усилия като гимнастиката, фитнес на открито, ходене в парка, кратките разходки през деня се отразяват положително върху паметта.

Учените открили, че дори само 10 минути, прекарани в леки физически упражнения, значително подобряват умствените функции.

Учените използват магнитен резонанс, за да установят, че упражненията подобряват свързаността между хипокампуса и области в мозъчната кора, които са свързани с детайлна обработка на спомените.

Хипокампусът е от ключово значение за създаването на нови спомени и е една от първите структури, които влошават функциите си с възрастта.

Предишните проучвания, които показваха връзката между физическите упражнения и паметта, се концентрираха върху образуването на нови нервни клетки в областите от мозъка, свързани с тази когнитивна функция.

Но новото изследване за първи път установява толкова непосредствен положителен ефект.

Той се изразява в подобряването на комуникацията между тези ключови за паметта области от мозъка. Образуването на нови клетки е процес, който изисква много повече време и ефектът не може да бъде наблюдаван непосредствено след упражненията.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...