Ваксината против грипа предотвратява пневмония - 24novini.bg

Ваксината против грипа предотвратява пневмония

Лекарите препоръчват ваксини срещу грипа Лекарите препоръчват ваксини срещу грипа
27.09.2018 | 09:00
(0 гласа)

Здравните власти напомнят на гражданите и призовават активно напоследък за ваксиниране против грипа, който е най-тежката инфекция през есенно-зимния сезон. Причинява се от вирус – Influenza virus, с два типа – А и В, обясняват лекарите и напомнят, че често стига до пневмонии.

Според Световната здравна организация през предстоящия зимен сезон се очакват четири грипни щама: „Мичиган“, „Сингапур“, „Колорадо“ и „Пукет“.

Грипът е силно заразен. Разпространява се чрез пръски при кихане и кашляне. Протича с обща отпадналост, висока температура, втрисане, главоболие, болки в ставите, кашлица, хрема.

За разлика от другите остри респираторни заболявания засяга целия организъм и може да доведе до усложнения, най-често пневмония.

Лечението се провежда в домашни условия с витамини и медикаменти облекчаващи симптомите. Важно значение има и приемът на достатъчно количество течности - вода, плодови сокове, чай.

По преценка на лекар може да се приемат и антивирусни препарати, но засега ваксинирането си остава най-ефективният метод за предпазване от грипна инфекция.

Противогрипната ваксина съдържа убити грипни вируси и се поставя всяка година, преди настъпването на зимния период. Имунитетът се развива за около две седмици. Препоръчителна е за рискови групи, в които влизат хора над шейсет години, болни от хронични белодробни и сърдечни заболявания, диабет, хора с потиснат имунитет.

Противогрипната ваксина се поставя веднага след закупуването! При невъзможност за непосредствено поставяне след закупуване, се съхранява в хладилни условия при температура от +2С0 до +8 С0.

Ваксина за която има съмнение, че не е съхранявана правилно, няма да бъде поставена, напомнят експертите.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...