Българите ядат двойно повече месо от плодове - 24novini.bg

Българите ядат двойно повече месо от плодове

Българите изяждат годишно двойно повече месо от плодове Българите изяждат годишно двойно повече месо от плодове
06.02.2018 | 14:59
(0 гласа)

Българинът изяжда годишно двойно повече месо, отколкото плодове.

 

Основен дял в храната на трапезата взима пилешкото, като за 12 месеца над 56 млн. пилета отиват сготвени на масата, което прави 109 640 тона пилешко. Освен пилешкото трябва да се вземе под внимание, че у нас се консумират също свинско, агнешко, говеждо и кайма. Така изяденото от българите месо става двойно повече от изядените плодове годишно, които са само около 103 хил. тона.

Това показват данните на Министерството на земеделието и храните.

По-голямата част от пилетата, според ведомството, са хуманно убити в кланници, а около 1,3 млн. са заклани вкъщи.

Произведените за консумация прасета пък са около 1,1 млн. за година. Общото им тегло, подадено от свинефермите, е над 150 хил. тона.

Останалата част до 212 хил. тона месо, изядени годишно, се пада на говеждото.

Анализ на данни от Европейския съюз пък показва, че България е една от страните, в които се консумира най-евтино месо в ЕС. То е около два пъти по-евтино, в сравнение с това на пазарите на другите членки, а по-евтино е само в Полша.

Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото - по 12 кг средно на човек годишно, после е свинското - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг, от други животни - 2 кг.

Продължава тенденцията на спад на консумацията на говеждо и агнешко месо, като причините са по-високите цени на този вид месо, ниската покупателна способност на българите, както и липсата на традиции в консумацията на такова месо, отчитат експерти.

Пак според тях родното производство на птиче месо задоволява около 60 на сто от пазара на месо у нас и съставлява повече от половината от търсенето на месо в страната. С промишлено производство на птиче месо се занимават над 100 ферми в страната.

Животински пазари пък има на 28 места, основно в по-малките провинциални градове.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...