Здравеопазването в България – скъпо и лошо - 24novini.bg

Здравеопазването в България – скъпо и лошо

22.09.2018 | 09:31
(0 гласа)

В България разходите за здравеопазване са по-високи, отколкото в редица други страни, а българите получават най-лошите услуги сред средно и силно развитите икономики, показва годишният индекс за ефективност на здравеопазването на "Блумбърг". 

 

Индексът включва включва в класация държавите, в които продължителността на живота е поне 70 г., а БВП на глава от населението надхвърля 5000 долара, т.е с население поне 5 млн. души.

 

Изследването оценява цената на здравеопазването в абсолютна стойност и по отношение на средните доходи. В общите разходи за здравеопазване се включват превантивните и лечебни услуги, семейното планиране, хранителни дейности и спешна помощ. Относителната цена се измерва чрез общите здравни разходи като процент от БВП. Абсолютната цена са разходите на глава от населението в долари; данните са от 2015 г. с изключение на тези за Хонконг и Тайван, които са от 2014 г., уточняват от Блумбърг.

Според доклада България е на последното 56-о място по ефективност на здравната си система. Спрямо миналата година страната е слязла с 10 позиции в класацията, което е поставя сред петте държави с най-сериозно пропадане надолу.

Въпреки лошите услуги нашата страна е сред най-харчещите държави. С относителен дял от 8.2% от БВП България е в първата половина на класацията, напред е дори и по отделена абсолютната сума. Но в същото време е държавата с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз.

Според данните от 2015 г. всеки българин е дал 572 долара годишно (951 лева). Това означава, че едно четиричленно семейство например отделя средно над 3800 лева годишно само за здравеопазване.

От числата става ясно, че парите не са толкова малко и недостатъчно. В това време оправданията на управляващите системата за лошото й състояние внаги се базират на недофинансиране, но много малко от тях говорят за недобро управление на средства. 

 

В момента се разработва предложение за промяна на здравните вноски като едно от тях е задължителна застраховка в размер на 12 лева от гражданите. Докладът показва, че е необхдимо сериозно преосмисляне на начина на харчене на средствата в системата на здравеопазването и подобряване на контрола.

Турция, Румъния, Малайзия, Иран, Перу, Алжир и Тайланд, за които абсолютната цена варира от 455 до 219 долара годишно, също са преди България, а средната продължителност на живота на гражданите им е между 74.8 и 75.9 години.

На върха на класацията са Хонконг, Сингапур, Испания, Италия и Южна Корея със средна продължителност на живота между 82 и 84.2 години. На дъното освен България са Азербайджан, САЩ, Русия и Сърбия.
Америка е една от страните, които харчи много за здравеопазване. Американците не получават достатъчно за парите си, сочат анализите. Както и българите.

 

В Европа Испанската здравна система е с много добри показатели - тя е на трето място след Хонконг и Сингапур, следва Италия. Италия освен това е №1 в друга класиция на "Блумбърг" - тя е най-здравата нация на света.

Чили, държавата, която е с най-добри показатели в Южна Америка през миналата година, се срива с 23 места до 31-вата позиция, като изпада от топ 10. Изпреварват я и Мексико и Коста Рика.
В Близкия изток най-добре се представят Обединените арабски емирства и Израел - като си запазват местата сред първите 10.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...