Есента настъпва, а с нея и новите вируси - 24novini.bg

Есента настъпва, а с нея и новите вируси

22.09.2018 | 09:03
(0 гласа)

С настъпването на есента експертите предупреждават, че се очаква и атака от нови четири грипни вируса. Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Катранджиев първите случаи на зарази ще се появят у нас до седмици. 

 

Новите грипни щамове са „Сингапур” и „Колорадо”. Очакват се и вече познатите от миналата зима „Мичиган” и „Пукет”.

 

Симптомите са висока температура, болки по мускулите, загуба на сили. Много често се започва с гърлобол и суха, непродуктивна кашлица, поясни пред Нова телевизия проф. Кантарджиев.

Очаква се вирусите от тип „А” да преобладават този сезон. При тях боледуват повече възрастни хора, а усложненията са предимно инфекции на белия дроб. Грип от типа „В” се разпространява основно сред млади хора, а заразата често атакува нервната система.

Лекарите очакват първите случаи на грип през втората половина на ноември, но поясняват, че тук вече циркулират сезонните респираторни вируси, които са с много по-леки симптоми и не водят до сериозни усложнения.

 

Когато е по-студено, лигавицата на носа, както и кръвоносните съдове се свиват. Защитните сили спадат. Затова неправилно казваме „настинка”. Ниската температура е предпоставка да лепнем някоя вирусна или бактериална инфекция, поясни още проф. Кантарджиев.

За разлика от грипа, сезонните вируси обикновено се карат на крак и рядко дават усложнения. И в двата случая обаче е добре да подготвим организма си за заразите, като се храним с повече зеленчуци и плодове и се движим активно всеки ден.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...