Държавата ще ваксинира против грип възрастните - 24novini.bg

Държавата ще ваксинира против грип възрастните

Държавата планира ваксини против грип за възрастните хора Държавата планира ваксини против грип за възрастните хора
20.09.2018 | 10:00
(0 гласа)

Специалисти съобщиха, че тази година четири нови щама на грипа ще атакуват България от есента. Държавата подготвя масова ваксинация срещу грип на хора на възраст над 65 години, предвижда нов проект за Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката срещу грип.

В него е заложено през 2019 г. държавата да закупи 1,66 млн. дози противогрипни ваксини на обща стойност от почти 10 млн. лева, с които да увеличи имунизационния обхват в страната.

В момента този обхват е между 2 и 3%.

Идеята бе представена на кръгла маса за лечението на остри респираторни разпоявания, по време, на която стана ясно, че тази зима ни очакват по-различни противогрипни ваксини.

С новата програма за ваксинопрофилактика на сезонен грип е заложено ваксините, закупени от държавата, да достигнат до 25% от хората у нас, които са на възраст над 65 години. Според експертите това са най-уязвимите лица, при които грипът може да бъде фатален.

Проектът все още в зародиш, допълниха от здравното министерство. Предстои обсъждане, а от ведомството се надяват програмата да влезе в сила от следващата година.

Междувременно стана ясно, че тази година противогрипните ваксини ще включват два нови щама - „Сингапур” и „Колорадо”, а добавянето им се наложило заради промените в грипните вируси в последните години.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...