Отиваме към задължителна здравна застраховка и доплащания - 24novini.bg

Отиваме към задължителна здравна застраховка и доплащания

11.09.2018 | 19:02
(0 гласа)

В Министерството на здравеопазването обсъждат нов здравноосигурителен модел. Според БНТ част от идеите са задължителна здравна застраховка, която не отменя вноските към НОИ и доплащане от пациентите за лечение в болница. 

 

От Националата телевизия уточняват, че разполагат с проекта на подготвяните промени, които се предвижда са влязат в сила от 2020 година, но все още се обсъждат.

 

Една от идеите е здравната вноска да остане 8%. Освен нея ще трябва да се плаща и задължителна здравна застраховка, която да се определя на база пол, възраст и регион. Прогнозата е, че тя ще е около 12 лева на месец. Запазва се и възможността за доброволно здравно осигуряване.

Друго предложение е да се въведе "Критична линия" - сума за лечение, която ще се плаща от касата и пациента. Така ако сметката е 700 лева, касата ще плати 85% от нея, а останалите 15% ще трябва да доплати пациента. Той ще бъде освободен от такса за леглоден в болница. В случай, че разходите са над 700 лева ще се поемат от задължителната застраховка.

 

Има и идея съсловните организации в здравеопазването да не участват в договарянето на цените и услугите, които ще заплаща Касата. Именно участието на организациите създава големи главоболия на НЗОК при договарянето на цените.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...