Доказано: Стопаните на кучета живеят по-щастливо и по-дълго - 24novini.bg

Доказано: Стопаните на кучета живеят по-щастливо и по-дълго

11.09.2018 | 16:09
(0 гласа)

Стопаните на кучета живеят по-дълго и по-щастливо от тези, котио имат котки или пък изобщо нямат домашен любимец. Това показва изследване на университета в Упсала, публикувано в сп. Nature. 

Шведските учени анализирали данните на повече от 3 млн. души между 40 и 80 години, за да установят връзката между стопанисването на куче и дълголетието. Оказало се, че дори стопани на кучета, които иначе нямат друга любов в живота си - не са се женили или регистрирали партньор или дете - печелят от подобна връзка. 

Собствениците на кучета показват 33% повече шанс да достигнат дълголетие и 11% намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. 

Проуването показало, че колкото по-голямо е кучето, толкова по-добре. Особено печеливши били собствениците на кучета, оригинално селектирани като ловни породи. Те страдали от далеч по-малко болести. 

 

Учените не могат да кажат какво точно в кучетата осигурява добро здраве, но предполагат, че е свързано с ходенето. Защото собственикът на куче няма избор - в дъжд и струд той отново трябва да излезе и да върви, вместо да лежи пред телевизора на дивана. 

Също така, парадоксално,  домът с куче е по-мръсен от обикновения дом, но това пък изгражда имунитет. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...