Пет риска, които приближават рака до човека - 24novini.bg

Пет риска, които приближават рака до човека

Чийзбургер с месо на скара - една от най-опасните храни за човешкото здраве Чийзбургер с месо на скара - една от най-опасните храни за човешкото здраве
10.09.2018 | 15:40
(0 гласа)

За вредните навици, които увеличават риска от развитие на рак, сме информирани. Това са тютюнопушенето или злоупотреба с алкохол например, стресът, наследствеността. Но, за съжаление, някои и от съвсем уж безопасните навици, в крайна сметка могат да увеличат риска то заболяването.

 

 

1. Живот в среда на мръсен въздух и тютюнопушене

Газовете от дизеловите и бензиновите двигатели са вредни, колкото и цигареният дим, който вдишват пасивните пушачи. Местата с натоварен трафик, големите градове и населени места, през които минават големи пътни артерии, носят риск от рак на белия дроб за жителите си. Същото важи и за пасивните и активните пушачи.

2. Злоупотреба с мобилния телефон

Синята светлина от екрана на смартфона влияе лошо върху нивото на мелатонина. А липсата на мелатонин е само един от факторите, които увеличават риска от злокачествени тумори. Така че, въздържането от  мобилния телефон трябва да се приеме като форма на превенция. Вредното излъчване на радиочестотна енергия не оказва влияние върху клетките на тялото, както смятахме по-рано.

3. Консумиране на преработени меса и колбаси

Саламите, хот-дога, шунката, колбасите и бекона са толкова вредни, колкото и вкусни. При направата на преработените храни често се използват специални химикали, които помагат на месото да остане вкусно и свежо дълго, но в същото време много вредят за здравето. Един от най-сериозните фактори, предизвикващи развитието на рак на ректума, е злоупотребата с пушени храни и преработени храни. По-добре яжте зеленчуци и плодове и консумирайте много вода, а месото заместете с бобови култури.

4. Барбекюто и продуктите, изпечени на скара

Месото и зеленчуците, приготвени на скара и барбекю, също могат да бъдат канцерогенни. Десетки изследвания вече доказаха, че "прегорялото месо и зеленчуци" могат да провокират развитието на панкреатит и дебелото черво.

5. Заседналият начин на живот

Заседналият начин на живот вече е епидемия, обхванала 1/4 от населението на света. Навикът да се седи шест или повече часа в офиса и липсата на физическа активност, фитнес, тичане, бокс или друг вид спорт заплашва със заболявания като диабет и хипертония. Заседналият начин на живот е фактор, стимулиращ дегенеративни процеси, не само затлъстяването и произтичащите от него болести.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...