Две години след отслабване сте в "капана на хормоните" на глада - 24novini.bg

Две години след отслабване сте в "капана на хормоните" на глада

Цели две години след отслабване хормоните на глада могат да ви тласнат към много ядене и да върнат килограмите ви Цели две години след отслабване хормоните на глада могат да ви тласнат към много ядене и да върнат килограмите ви
03.02.2018 | 09:20
(0 гласа)

Две години след загуба на тегло хормоните за глад могат да ви накарат да започнете да ядете непрестанно и да върнат килограмите ви, сочи съвместно проучване на учени от Дания и Норвегия. Но резултатите не дават отговор защо се случва така и защо периодът на "капана на хормоните" е именно две години.

Ново изследване на хормоните, които регулират чувствата за глад и надебеляване, дава обясняние защо спирането на килограмите от повторно връщане е толкова трудно при някои хора. Резултатите показват, че промяната на телесната химия две години след отслабване може да стимулира желанието да се поглъща ненужна храна.

Учени от Норвегия и Дания са направили откритието след като са проследили фитнес-формата, индекса на телесна маса, концентрациите на хормоните и нивата на глада при 35 възрастни в продължение на две години.

Всеки доброволец е влязъл в програмата като човек с наднормено тегло, преди да претърпи радикална програма за отслабване с ниско калорична диета, упражнения и терапия. Те изкарвали три седмици в пансион на програмата и после били пускани у дома, където е трябвало да продължат режима си. Две години по-късно всички са свалили значително количество килограми и са имали добро сърдечно-съдово здраве. Но хормоните им предизвикали силен глад и желание за постоянно ядене, включително на ненужна храна, съобщават всички участници в програмата.

Учените нямат обяснение какво задвижва желанието за непрекъснато хранене и продължават изследването на хормоните на участниците в следващ етап на програмата. Засега първият етап дава пон отговора, че хормоните са причината след свялане на килограми до 24 месеца по-късно те да се връщат обратно или дори да стават повече.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...